Odchovanec ostravského Baníku podstoupil několik operací, rehabilitoval a usilovně pracoval na návratu na zelený trávník. Zraněné koleno mu ale vystavilo stop. Jan Baránek se proto rozhodl ve svých čtyřiadvaceti letech ukončit profesionální kariéru. „Pořád jsem věřil, že se to zlepší a budu se moci vrátit. Po konzultaci s lékaři jsem však dospěl k rozhodnutí, že jediným správným řešením je profesionální kariéru ukončit,“ říká Jan Baránek, který se s klubem dohodl na ukončení spolupráce k 31. lednu.

„Samozřejmě je to pro mě velmi těžké a bolestné rozhodnutí, nicméně zdraví je pro každého z nás na prvním místě,“ uvedl fotbalista, který sehrál v dresu Viktorie 39 ligových zápasů a vstřelil v nich pět branek. V lize nastoupil naposledy v říjnu 2016 na několik minut v utkání s Duklou Praha. „Chtěl bych poděkovat Viktorce, že mě i během rekonvalescence podporovala a stála za mnou. Nyní už to ale nemělo význam protahovat,“ dodal Jan Baránek.

„Jde o velmi těžké rozhodnutí. Honza Baránek je vynikající fotbalista a měl našlápnuto hodně vysoko, bohužel dlouhodobé zranění mu jeho pokračování na nejvyšší profesionální úrovni nedovoluje. Takový je prostě někdy fotbalový život, zdraví je však přednější. Chtěl bych mu jménem celého klubu poděkovat za vše, co pro Viktorku udělal. Má velký podíl na dvou mistrovských titulech, které s klubem získal,“ uvedl k ukončení kariéry talentovaného fotbalisty generální manažer klubu Adolf Šádek.

Jaké teď budou další profesní kroky Jana Baránka? Pomocnou ruku mu podala společnost Sport Invest, která hráče zastupuje. „Honza chtěl zůstat u fotbalu a my mu rádi dáme možnost, aby se na něj podíval i z druhé strany. Bude dělat manažera pro rozvoj hráčů na severní Moravě vedle zkušeného Tanase Papadopulose,“ prohlásil Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest. „Pozná, jak funguje kontakt s hráči, s kluby, s rodiči, školami či regionálními akademiemi. Dostane šanci etablovat se ve fotbalovém světě v jiné roli,“ dodal Kolář.

Viktorie Plzeň remizovala s lídrem rakouské druhé ligy SV Ried 0:0.
Viktoria hrála s Riedem bez gólů