„Všude jsme byli pozdě a soupeř toho náležitě využil. Teď se mi to těžko hodnotí, ale budeme mít dostatečný prostor, abychom si všechno rozebrali,“ uvedl po utkání slovenský kouč v plzeňských službách Adrian Guľa.

„Hráči perfektně splnili, co jsme po nich chtěli. Rychlé góly nám dodaly sebevědomí. Kluci ukázali, že jsou výborní fotbalisti,“ kontroval domácí kouč Pavel Hoftych.

Už ve třetí minutě chyboval při vyvážení míč plzeňský kapitán Brabec a bleskový kontr Liberce zakončil Mosquera přehozením gólmana Hrušky – 1:0. A brzy bylo s hosty ještě hůře.

V 11. minutě přiklepl Mara za šestnáctkou míč Yusúfovi a ten z otočky zamířil přesně k tyči – 2:0. A tři minuty na to zasadil Viktorii další ránu její bývalý hráč slovenský záložník Hromada, jenž si ideálně naběhl za plzeňskou obranu na přihrávku Berana – 3:0.

Závěrečný program Festivalu na ulici poznamenalo počasí, a tak museli návštěvníci občas vytáhnout i deštníky.
FOTOGALERIE: Závěr plzeňských festivalů pokazilo počasí

„Za strany hostů tam byl nedůraz v soubojích, Plzeň absolutně nestíhala napadání domácích, kteří pak měli na všechno dost času,“ zhodnotil počínání viktoriánů v televizním studiu spolukomentátor přenosu a bývalý fotbalista Jan Rajnoch.

A i když hostům potom pomohla diskutabilní penalta, kterou musel po nešťastném zákroku střelce první branky na Kalvacha posvětit VAR. Čermák sice ještě do přestávky snížil, na zvrat ve skóre se hosté nezmohli.

Trenér Guľa se sice zkoušel oživit hru střídáními, ale šance na plzeňské straně nepřicházely. Naopak po dalším zaváhání stopera Brabce se podruhé prosadil kolumbijský útočník Mosquera – 4:1.

„Po snížení jsme sice malinko ožili, ale po čtvrtém inkasovaném gólu už se s tím nedalo nic dělat,“ nebylo po zápase příliš do řeči trenéru Adrianu Guľovi.

„Dneska jsme asi zápas nezvládli i psychicky po vyřazení v Alkmaaru. Ale naši fanoušci si nezaslouží, abychom tahle hráli,“ doplnil kouč plzeňské Viktorie.

A libereckým stadionem se začalo ozývat mohutné: Dejte jim bůra! A hráči nebyli daleko od toho, aby jim přání splnili. Jenže Mosquera hattrick nedokonal a netrefil se ani střídající Rabušic.

Na druhé straně pálil Kopic zblízka do domácího gólmana Nguyena, který pak vyrazil i dělovku Kovaříka. A když po Mara v poslední minutě přestřelil, vyhrál Slovan 4:1.

2. kolo ČFL (skupina A): FC Písek vs. Jiskra Domažlice (červení).
Zápas jsme si prohráli během deseti minut, láteřil Vaigl po nezdaru v Písku

I tak je to pro viktoriány ostudná porážka. Čtyři góly naposledy inkasovali loni v březnu na Spartě (0:4).

Liberec porazil na domácím stadionu Plzeň poprvé po třinácti letech, naposledy se mu to povedlo v září 2007.

To plzeňský trenér Guľa, který během aktivní kariéry oblékal dres sousedního Jablonce, jako hráč Liberec nikdy neporazil a tohle prokletí nezlomil ani jako kouč na lavičce Viktorie.

Ta dostala během krátké doby další těžký direkt.

Jestliže se středeční vyřazení z bojů o Ligu mistrů v nizozemském Alkmaaru mohlo zdát pro plzeňské fotbalisty až příliš kruté, včera v Liberci si nic jiného nezasloužili… A možná jsou teď rádi, že následuje reprezentační přestávka.