V pondělí 8. července startuje příprava třetiligových Chodů na novou fotbalovou sezonu.

A nová sezona v ČFL bude vpravdě revoluční.

Dosud osmnáctičlenná Česká fotbalová liga se totiž rozdělí na dvě šestnáctičlenné skupiny A a B a zapojí se do ní nově vzniklé B-týmy prvoligových (až na rezervu nováčka SK Dynamo České Budějovice, která bude hrát divizi) a dvou druholigových (FC Hradec Králové a FK Pardubice) klubů.

Domažlickou Jiskru čeká devátá sezona mezi třetiligovou elitou a jako ostříleného matadora ji potká například měření sil s ´béčky´ tří nejlepších českých klubů SK Slavia Praha, FC Viktoria Plzeň či AC Sparta Praha.

STARTUJE PŘÍPRAVA

V pondělí 8. července odpoledne se po krátkých fotbalových prázdninách sejde trenérský triumvirát Jiskry v podobě hlavního kouče Pavla Vaigla a asistentů Petra Dobrého a Karla Míčky opět na trávníku se svými svěřenci.

Týmoví ´staří psi´ i nové posily zahájí přípravu týdenním drilem s kondičními a herními tréninky na hřišti nedalekého Sokola Kout na Šumavě.

EGON VŮCH

Změny v kádru jsou tradičně zajímavé.

Vévodí jim stále reálnější možnost příchodu jednoho z nejtalentovanějších, ale mimo trávník i nejproblémovějších českých fotbalistů, osmadvacetiletého krajního záložníka Egona Vůcha.

Hráče, který už za Jiskru hrál v roce 2016 jako host z mateřské Viktorie Plzeň.

Hráče, který by svým jménem dal domažlické sestavě téměř stejný lesk jako kdysi Pavel Horváth, Michael Krmenčík či Radim Řezník.

Ale také hráče, který není lehce zvladatelný a žádný trenér, ať už v Plzni, Teplicích, Liberci, kazachstánské Karagandě nebo naposledy v Příbrami, to s ním vůbec neměl lehké.

V Domažlicích to však může klapat, neboť s trenérem Vaiglem se dlouhá léta velmi dobře znají a kouč Jiskry tak dobře ví, co na fotbalového bohéma Vůcha platí.

„Kvůli tomu, že jsem od angažmá v Kazachstánu bojoval se zdravotními problémy, se chci vrátit do formy. Teď jsem měl další pauzu, zhruba dva tři měsíce. S trenérem Domažlic Pavlem Vaiglem jsme dlouholetí kamarádi a právě on mi podal pomocnou ruku,“ řekl Vůch v jednom z rozhovorů po duelu v dresu Jiskry, v němž Domažličané prohráli před třemi týdny v Plzni s prvoligovou Viktorií 2:5.

„Vůch je jedním z vytipovaných nových hráčů, který s námi zahájí přípravu. Jednání o jeho příchodu vypadají nadějně a důležité je, že u nás chce hrát. Po dvou individuálních trénincích v Praze se připojí k našemu týmu,“ přiblížil včera aktuální stav prezident Jiskry Domažlice Jaroslav Ticháček.

ZMĚNY V KÁDRU

Ale proměny kádru nejsou jen o Vůchovi. Do chodského mužstva se vrací na hostování z druholigového Hradce Králové útočník René Kropáček a nově se do přípravy zapojí také klatovský odchovanec Kryštof Pavlík, petřínský Michal Provod a obránce Ondřej Pek z Viktorie Plzeň.

Naopak Viktoriáni Jakub Kadar a Martin Rychnovský, kteří v minulé sezoně v Jiskře hostovali, prozatím trénují se svým mateřským klubem a možná tak budou nastupovat proti bývalým spoluhráčům v dresu plzeňského B-týmu.

Jakub Kadar je ale momentálně zraněný, stejně jako Jonáš Vais. Nejbližší dny ukáží, zda všichni nebo alespoň některý z nich v Domažlicích zůstanou.

Filipa Čiháka momentálně testuje druholigový FK Pardubice.

NOVÁ PODOBA ČFL

Před novou sezonou ČFL se rozhodly odhlásit vloni sedmý FK Litoměřicko a osmý FK Dobrovice.

Páté Domažlice budou po losovacím aktivu hrát skupinu A pouze se šesti týmy z loňské sestavy (třetí Loko Vltavín, jedenáctý SK Benešov, třináctá TJ Štěchovice, čtrnáctý FK Králův Dvůr, patnáctý SK Slavia Karlovy Vary a šestnáctý FC Písek).

Ze druhé ligy do A-skupiny ČFL sestoupilo FC Táborsko.

Rezervy ligových celků budou v ´áčku´ působit čtyři: AC Sparta Praha B, SK Slavia Praha B, FC Viktoria Plzeň B a FK Příbram B.

Na šestnáct doplní soutěž postupující z divizí TJ Sokol Hostouň (z okresu Kladno), SK Rakovník a pražské celky FC Admira a SK Motorlet.

„Nový model soutěže vítáme. Mužstvům ubude náročné cestování. Nám třeba do 320 kilometrů vzdáleného Ústí nad Orlicí,“ pochvaluje si sekretář Jiskry Domažlice Václav Pelnář.

NA ÚVOD SPARTA

A start třetiligových mistrovských bojů budou mít Domažličané parádní.

Tradičně v rámci Chodských slavností 10. srpna na domácím trávníku přivítají hned jeden z velkých magnetů a také favoritů ČFL – rezervu pražské Sparty!

B-tým jejího pražského rivala SK Slavia přijede do Domažlic na Střelnici hned v dalším domácím utkání Jiskry, zřejmě 24. srpna.

Přípravné zápasy TJ Jiskra Domažlice:

Sobota 13. července (10.30): Baník Sokolov – Jiskra Domažlice (generálka Sokolova před startem druhé ligy)

Sobota 20. července (10.30): Jiskra Domažlice – Viktoria Plzeň B (hřiště Klenčí pod Čerchovem)

Sobota 27. července (10.30): Jiskra Domažlice – Senco Plzeň Doubravka (hřiště Domažlice / Střelnice)

Pátek 2. srpna (18.00): SSC Plzeň Bolevec - Jiskra Domažlice

Sobota 3. srpna (10.30): Jiskra Domažlice – ? (soupeř je v jedná-ní, hřiště Domažlice / Střelnice)

Mistrovská utkání Jiskry Domažlice (podzim):

1. kolo – 10. srpna (15.00): Domažlice – Sparta Praha B

2. kolo: Písek – Domažlice

3. kolo: Domažlice – Slavia Praha B

4. kolo: Rakovník – Domažlice

5. kolo: Domažlice – Admira Praha

6. kolo: Vltavín Praha – Domažlice

7. kolo: Domažlice – Viktoria Plzeň B

8. kolo: Domažlice – Králův Dvůr

9. kolo: Benešov – Domažlice

10. kolo: Domažlice – Hostouň

11. kolo: Karlovy Vary – Domažlice

12. kolo: Domažlice – Příbram B

13. kolo: Motorlet Praha – Domažlice

14. kolo: Domažlice – Táborsko

15. kolo: Štěchovice – Domažlice

(termíny zápasů od 2. kola budou známy až po 21. červenci)

Autor: Robert Babor, Jiří Pojar