S partou trenéra Trpišovského neodletěl ani na soustředění do Rakouska a místo toho odcestoval směr Řecko. „Dostal od nás povolení, aby podstoupil v klubu zdravotní prohlídku a jednal s ním o smlouvě,“ přiznal sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar.

Zápas semifinále poháru MOL Cup mezi Slavia Praha a Sparta Praha hraný 24. dubna v Praze. Van Buren, Drchal
Rekordně krátké volno končí. Do přípravy naskakují i pražské týmy

Pokud všechno dopadne dobře, připluje do slávistické pokladny částka 1,5 milionu eur, což je pro aktuální možnosti klubu z Edenu ne úplně klíčová suma. S těžkým srdcem by tento přestup naopak nesli fanoušci. Miroslav Stoch se totiž stal za dvě sezony jedním z jejich největších oblíbenců.

„Miňo, zůstaň!“ vzkazovali včera fanoušci na slávistických sociálních sítích.

„PAOK nabídku poslal, ale ty nám chodí na více hráčů. Vždy je to o tom, jestli klub chce konkrétního hráče uvolnit, nebo ne,“ řekl kouč Jindřich Trpišovský po úvodním přípravném zápase, v němž Pražané prohráli 0:2 s ligovými nováčky z Českých Budějovic.

Jarní propad

Ale to, o čem se před pár dny mluvilo jen v náznacích, už dostává reálné obrysy a nyní už vše záleží pouze na domluvě slovenského kanonýra s řeckým klubem. Citelné oslabení? Ještě na podzim by se přestup slovenského reprezentanta takto rozhodně označil. V jarní části ale slávisté ukázali, že se obejdou i bez jeho služeb.

Nová posila Sparty David Lischka (na snímku z ledna 2019).
Napodruhé to vyšlo. Stoper Lischka se stal sparťanem

Na podzim byl Stoch nejproduktivnějším hráčem červenobílých. Jedenáct gólů a pět asistencí, taková byla vizitka nepostradatelného lídra týmu. Po zimní přestávce ale přišel propad. Slávisté váleli na tuzemské i evropské scéně, a to hlavně díky extrémně aktivnímu a fyzicky náročnému fotbalu. A v něm pro podzimního hrdinu přestávalo být místo.

Do konce března ještě hrál pravidelně, ale už se tolik neprosazoval. V dvojutkání proti Chelsea, jeho bývalému klubu, ve čtvrtfinále Evropské ligy odehrál hodinu doma a 20 minut v Londýně. Ve FORTUNA: LIZE byl během dubna a května v základní jedenáctce pouze ve třech utkáních.

V případě přestupu by devětadvacetiletého záložníka čekalo známé prostředí. V soluňském PAOKu před šesti lety působil. Zamířil tam tehdy z Fenerbahce. Cestování doprovází Stocha vlastně po celou jeho kariéru. Ve své sbírce má nizozemský titul s Twente, turecký s Fenerbahce, další s Al Ain ze Spojených arabských emirátů a aktuálně také ten český se Slavií.

Možná bude v příští sezoně bojovat o ten řecký. A stejně jako ve Slavii by ho čekala také kvalifikace o Ligu mistrů. Na rozdíl od party z Edenu ale už od třetího předkola. Zda se přestup uskuteční, nebo se „Miňo“ vydá do Rakouska za svými stále ještě aktuálními spoluhráči, se zřejmě rozhodne o víkendu.

David Hovorka.
Bývalý sparťan Hovorka ve Slavii: Budu to mít těžší, ale chci naplnit očekávání