Šestadvacetiletý středopolař se do Česka vrátí po půlroční anabázi na Blízkém východě. Pikantní na transferu je, že Stanciu po ročním angažmá ve Spartě míří k jejímu největšímu rivalovi. Náboj mezi pražskými „S“ tak dostal další rozbušku.

Josef Hušbauer střílí.
Odstavený Hušbauer? Záloha Slavie se změní

Zájem sešívaných o rumunského reprezentanta nebyl tajemstvím, i když se vedení v čele s Jaroslavem Tvrdíkem na sociálních sítích snažilo situaci dementovat. „Dostal jsem dotaz, jestli bych chtěl Stancia. Ano, v našem týmu bych si ho dovedl představit. Jednání skutečně proběhla, ale v tuto chvíli není jeho příchod aktuální,“ uvedl před týdnem trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Za pár dní se však zřejmě mnohé změnilo a klub z Edenu by měl ze Stanciua udělat nejdražší posilu v historii české nejvyšší soutěže.

Žoldák Nico

InfografikaZdroj: DeníkVášně mezi týmy i fanoušky obou pražských táborů se ještě více rozdmýchají. Derby v posledních sezonách připomínalo spíše válku než fotbal. Rumunský záložník v červenobílém dresu bude na sparťany působit jako červený hadr na býka.

Zdá se ale, že Stanciuova minulost není problém pro příznivce Slavie, kteří si na sociálních sítích vesměs pochvalují příchod kvalitního fotbalisty. Zato fanoušci letenského týmu nedokážou přenést jeho návrat do české ligy, avšak na druhou stranu barikády, přes srdce. Často tak padá označení „žoldák“. Už jen proto, že Stanciu fandům na Letné sliboval, že odejde až poté, co s klubem vyhraje nějakou trofej.

Fotbalový obránce pražské Sparty Lukáš Vácha.
Plné kabiny Slavie i Sparty. Fotbalovým týmům pomohou béčka

Tyto řeči se ukázaly jako plané, když bývalý hráč Steauy Bukurešť či Anderlechtu zamířil letos v zimě za penězi do Saúdské Arábie.

Rychlý návrat

Posile klubu Al-Ahlí ale pšenka příliš nekvetla. Stanciu dokonce stávkoval, protože nedostal několik měsíců výplatu. Během půlroku tak mění potřetí dres. A právě připomínka brzkého odchodu ze Sparty by mohla být varováním i pro Slavii.

„Co bylo, bylo. Už jen, že chce po půl roce odejít a hrát zase evropský fotbal, svědčí o tom, že to má v hlavě srovnané,“ nebojí se Trpišovský dalšího úprku za penězi. „Prozřel během velmi krátké doby, v tom vidím pozitivum.“

Tvořivý záložník s vytříbenou kopací technikou zatím v české lize odehrál jednatřicet zápasů a připsal si v nich deset gólů a stejný počet asistencí. Svou bilanci nejspíš brzy rozšíří. Jeho domovem však už bude Eden. Jedno je jisté: máme se na co těšit.

Zápas semifinále poháru MOL Cup mezi Slavia Praha a Sparta Praha hraný 24. dubna v Praze. Trpišovský
Mistr poprvé v akci. Sešívaní padli s nováčkem