Na přestupovém poli si jednoznačně nejlépe vedla Slavia. Žádnou vyloženou „botu“ její vedení neudělalo. Během loňského léta přišel do Edenu Vladimír Coufal, který se okamžitě vypracoval v klíčového hráče sešívaných. Spolu s ním dorazily také dvě drahé posily. Nejvíce peněz v klubové historii vynaložili červenobílí za Alexandra Balutu a Petera Olayinku.

Slovan se bude spoléhat na snajpra Libora Kozáka
Kanonýr Kozák po vydařeném jaru opustil Liberec a posílil Spartu

Od těchto dvou se čekalo trochu více. Přece jen Rumunova cena přesáhla šedesát milionů, u Nigerijce dokonce atakovala osmdesát milionů korun. „Až odehraje více zápasů, půjdou jeho výkony jednoznačně nahoru,“ říkal trenér Trpišovský před koncem zimní části o Olayinkovi. A hbitý ofenzivní hráč na jaře opravdu ožil, což se o Balutovi říci nedá.

Povedené zimní tahy

Zajímavý tah se povedl také s Ibrahimou Traorém, který dorazil trochu nečekaně v září ze Zlína jako tmel při velké marodce. Záložník z Pobřeží Slonoviny se okamžitě prezentoval solidními výkony jak na české, tak evropské scéně. Zaskvěl se například postupovým gólem v pohárovém dramatu proti Seville.

Skvělé nákupy se povedly Slavii v zimě, kdy do Edenu putovalo trio záložníků Král, Ševčík, Masopust. Všichni výborně zapadli, podtrženou jedničku zaslouží především posledně jmenovaný. V devatenácti utkáních si připsal šest gólů a sedm asistencí. „Přestože toho dost spálí, má výborné statistiky. Hodně se o tom bavíme, u něj je všechno o klidu. Jednou může hrát Premier League nebo Bundesligu, parametry na to má,“ chválil záložníka slávistický trenér.

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi SK Slavia Praha a AC Sparta Praha v Edenu.
Slávistická euforie: Mistrovskou sezónu zakončili dalším vítězstvím v derby

Drbat hlavu nad posilami si naopak (tradičně) museli na Spartě. Benjamin Tetteh na podzim řádil a s devíti brankami patřil k nejlepším střelcům ligy. Rázem se mluvilo o devítimístných částkách za přestup na britské ostrovy a jiné lukrativní adresy.

Na jaře však byl z ghanského zabijáka stín. „V jeho případě je klíčové zdraví. Staví na tom, že síly rozvrhne na celý zápas, místo aby šel za padesát minut dolů. Má na víc, než teď předvádí,“ komentoval jeho výkony tehdejší kouč Zdeněk Ščasný.

Na Letné nemohli být nadšeni z dalších nových tváří. Radakovič, Chipciu ani Hašek nezářili, Dočkala zradilo zdraví. Zajímavě se tak jevil především Hanousek na levém beku, záblesky měl také Karlsson.

Staré známé tváře

Restart, o jakém snil, prožil na českých trávnících Libor Kozák. Po sérii zranění dostal šanci v Liberci, kde se na jaře trefil sedmkrát. A tento týden už se stal hráčem Sparty.

Zbrojovka Brno. Ilustrační foto.
Lístky ubývají. Zbrojovku v baráži podpoří rekordní návštěva sezony

Domů se vrátil po maďarském angažmá Vít Beneš. Jeho přítomnost výrazně pomohla defenzivě Olomouce. V Plzni pak zavládla spokojenost s Jakubem Brabcem, který „za odměnu“ podepsal smlouvu na tři roky.

Na západě Čech se pak rozhodně neztratila ani zahraniční dvojice Beauguel (6 gólů + 4 asistence) a Kayamba (6 asistencí). Naopak příchod Slováka Pačindy byl zřejmým krokem vedle. V Plzni, stejně jako na Spartě už spřádají plány, jak sesadit Slavii, a podepisují posily pro příští ročník. Oba kluby mohou jen doufat, že trefí přestupový jackpot. Jako letos sešívaní.

Adolf Šádek.
Musel bych si dát facku, kdybych tvrdil, že sezona byla neúspěšná, říká Šádek