„Dynamo Brest je určitě kvalitní tým, nicméně naším cílem je dostat se do základní skupiny. To znamená, že musíme postoupit přes jakéhokoli soupeře. Vzájemný duel nás čeká přibližně za více jak měsíc, máme tedy dostatek času se na něj připravit a sehnat si i všechny potřebné informace o soupeři," uvedl k losu plzeňský kouč Michal Bílek.

Viktoriány čeká v poháru nepříjemný soupeř z Běloruska.Viktoriány čeká v poháru nepříjemný soupeř z Běloruska.Zdroj: Deník/Veronika Zimová

Pro něho to bude příležitost k odplatě, když loni trénoval kazašskou Astanu vyřadil ji v 1. předkole Ligy mistrů po divokém výsledku 3:6 právě běloruský Brest. Ten pak přešel i přes Sarajevo 2:1 a ve třetím předkole vypadl s Maccabi Tel-Aviv. Pak nezvládl ani boj o Evropskou ligu, Ludogorci Razgrad s explzeňským koučem Pavlem Vrbou na lavičce podlehl 0:2.

Zdroj: Youtube

Soupeř plzeňských fotbalistů má poměrně čerstvou zkušenost s českým fotbal, v roce 2019 ho dovedl k mistrovskému titulu trenér Marcel Lička.

Ale ani největší úspěch v historii ho neuchránil, pár dnů na to se klub rozhodl předčasně s ním ukončit smlouvu. V minulém ročníku skončilo Dynamo Brest čtvrté, když Grodno odsunulo na pátou příčku až díky výhře ve vzájemném zápase v posledním kole.

Litice (na archivním snímku) ve žlutém.
Pozemkáři Litic porazili Bohemians

Běloruská nejvyšší soutěž Vysshaya Liga se hraje systémem jaro – podzim, Dynamo Brest je v právě probíhajícím ročníku po dvanácti kolech až na sedmém místě. Naposledy v neděli remizovalo 1:1 na hřišti Islochu, zítra ho čeká doma zápas se Smorgonem.

Viktoriány čeká v poháru nepříjemný soupeř z Běloruska.Zdroj: Deník/Veronika Zimová

„Nečeká nás nic lehkého, ale cíl je jasný – chceme postoupit. Podle mě je jedno, jestli začínáte doma nebo venku, je potřeba zvládnout oba zápasy. Jinak s běloruským fotbalem mám osobní zkušenost jen ze zápasů jedenadvacítky, kdy jsme hráli proti jejich nároďáku. Samozřejmě se na dvojzápas těším a věřím, že splníme náš cíl. Tím je postup,“ řekl jasně brankář týmu Jindřich Staněk.

Zdroj: Youtube

Na soupisce má běloruský celek i slovenského záložníka Ivana Davida, který předtím putoval sedm let po italských klubech (Sampdoria, Bari, Pesara a Chievo). V týmu je také obránce Affi Yann z Pobřeží slonoviny nebo nigérijský útočník Mukhtar Sanussi, nejlepším střelcem je s pěti góly ukrajinský forvard Stanislav Bilenky.

Aby si viktoriáni zajistili účast ve skupinové fázi Konferenční ligy a tím i bonus 75 milionů korun musí v kvalifikačních kolech přejít přes tři soupeře.