Plzeňskou Viktorii má Miroslav Koubek na věky vytetovanou na paži, jako připomínku mistrovského titulu, který s klubem získal v roce 2015. Ale po následujícím nezdaru v boj o Ligu mistrů se musel poroučet, nahradil ho Karel Krejčí.

Teď se nejen v Plzni mluví o jeho comebacku, s informací přišel jako první server iSport a Deníku ji v úterý potvrdily nezávisle na sobě další dva zdroje, které mají blízko k plzeňskému klubu.

„V tuhle chvíli nebudeme nic komentovat. Jakmile budou nějaké novinky, naši fanoušci se je včas dozví,“ řekl pouze Václav Hanzlík, mluvčí Viktorie Plzeň.

Na podzim se fotbalisté Viktorie Plzeň představili mezi klubovou smetánkou v Lize mistrů, letos v létě je čeká boj o Evropskou konferenční ligu.
Soupeři pro boj o Evropu už se pomalu rýsují. Kde začne cesta viktoriánů?

Zároveň s hledáním kouče totiž Adolf Šádek, generální ředitel a stále ještě majitel klubu, intenzivně jedná i o vstupu nového majitele či investora. I ten si jistě bude mít v otázce trenéra co říct, ale čas kvapí, a i když sezona teprve nedávno skončila, start přípravy (19. června) na tu následující se blíží.

I proto vedení plzeňské Viktorie nemůže otálet a podle informací Deníku by právě zkušený Miroslav Koubek byl ideálním koučem k nastartování nové éry.

Přitom Adolf Šádek hledal zprvu trenéra pro svůj klub jinde. Jenže Martin Svědík couvl nejspíš kvůli nejistotě ohledně nového majitele. „Sportovně by mě nabídka z Viktorie lákala,“ přiznal kouč Slovácka po posledním ligovém kole a porážce na Slavii (0:4). „Na druhou stranu v Plzni vědí, že si musí dořešit nějaké věci, aby sami dobře fungovali. Pro mě je stále priorita Slovácko,“ doplnil Martin Svědík.

Ten byl také největším favoritem čtenářů Deníku v anketě, která vyšla ve chvíli, kdy bylo jasné, že skončí trenér Michal Bílek. Svědík získal 33% procent hlasů. Těsně za ním skončil Vítězslav Lavička (29%), ale ten se vrací do Sparty na pozici šéftrenéra mládeže. Nepříliš reálné se teď zdá i angažmá Jaroslava Veselého, jenž může s Bohemians 1905 díky čtvrtému místu ve FORTUNA:LIZE zabojovat o evropské poháry.

Zamyšlený trenér Michal Bílek při posledním zápase na lavičce plzeňské Viktorie na hřišti pražské Sparty (1:0).
Na Viktorce jsem zažil jedny z nejkrásnějších trenérských chvil, potvrdil Bílek

A tak musel Adolf Šádek hledat dál, momentálně je jeho největším favoritem 71letý Miroslav Koubek. Ten vedl v posledních dvou letech Hradec Králové a dokázal s ním trápit i favority. Loni se jako nováček prodral až do finálové skupiny. Letos v lednu dovedl Koubek svůj tým k vítězství v Plzni (2:1) a prakticky tak nastartoval mizerné jaro Viktorie.

Během něho ale zkušený kouč onemocněl covidem a s Hradcem se pak dohodl, že nebude pokračovat. Teď už je však zdravý a plný sil, připravený na novou výzvu.

Pro Miroslava Koubka by šlo o už třetí angažmá v Plzni. Poprvé ji vedl v sezoně 2000/2001, kdy po 11. kole střídal Luboše Urbana, ale sestup do druhé ligy neodvrátil, v polovině dalšího ročníku skončil i on.

Radost na závěr. Matěj Vydra vystřelil plzeňské Viktorii vítězství 1:0 na Spartě.
Musíme uznat, že jaro jsme zpackali, prohlásil viktorián Vydra

Podruhé přišel na západ Čech v srpnu 2014, kdy nahradil už po třetím kole a vyřazení z evropských pohárů Dušana Uhrina mladšího. A plzeňskou Viktorii dovedl k mistrovskému titulu, stal se trenérem sezony. Ještě v létě slavil zisk Superpoháru, ale po nešťastném vyřazení z boje o Ligu mistrů s Maccabi Tel Aviv byl odvolán

Přijde teď třetí šance?