Při soustředěních spolu bydleli na pokoji. „Je to kousek,“ říkal Marek Plašil o Jiřím Janouškovi. „Mára je společenský, veselý člověk. Má jediný neduh, pořád s sebou vozí bonbóny. Brzo mu vypadaj všechny zuby,“ kontroval Janoušek.

Teď tato dvojka matadorů opouští společně první mužstvo fotbalového Hradce Králové, čtvrtý celek o víkendu skončeného ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Trenér František Straka
Zmatený trenér Straka v baráži. Netušil, že Karviná vyhrála nad Jihlavou

První z nich se ve třiatřiceti letech stane hrajícím asistentem u nově vzniklého B týmu. Ten bude hrát ČFL, tedy třetí nejvyšší soutěž. Juniorská mužstva (a celá liga) letos končí.

„Markova kariéra se blíží k závěru, věříme, že v téhle pozici bude klubu prospěšný. Bude mít dost prostoru předávat své bohaté zkušenosti mladým klukům v béčku,“ glosoval změnu Jiří Sabou, výkonný ředitel Votroků.

Ke konci matadorů se už schylovalo

Plašil byl v kádru od roku 2011, kdy se vrátil z angažmá ve Slavii a Příbrami. To devětadvacetiletý Janoušek dokonce od roku 2009. Jen si odskočil na rok a půl trvající hostování ve Varnsdorfu.

Narozdíl od Plašila v Hradci dál působit nebude, rozhodně chce ještě pokračovat v kariéře.

Viktoria Žižkov
Budeme lepší, vzkazují fotbalisté ze Žižkova po záchraně

„Jirka odvedl v Hradci spoustu práce, za kterou mu stejně jako Markovi děkujeme. Byl v Hradci dlouho, všichni včetně něj jsme cítili, že potřebuje změnu, jeho kariéra může ještě několik let pokračovat jinde,“ pronesl ředitel Sabou.

Ke konci obou matadorů se schylovalo během celého jara. Oba měli zdravotní problémy. Janouškovi skončila smlouva, Plašil už uvažoval o tom, co bude dělat po kariéře. Nyní má jasno.

Vedle těchto dvou stěžejních borců posledního desetiletí končí také další dva fotbalisté. Oba přišli do Hradce na hostování, oba s nadějí, že se předvedou a klub změní jejich angažmá na trvalý přestup.

Zdeněk Hašek // SK Kladno - Sokol Hostouň 1:2, Divize B, 28. 9. 2018
Neskutečná sezona trenéra Zdeňka Haška. Zvládl angažmá ve třech soutěžích

Jenže útočník Wesley Da Silva ani stoper Jakub Pokorný předpoklady nenaplnili. Zčásti kvůli zdravotním potížím, ale každopádně ani jeden z nich nebyl takovou posilou, že by je Hradec z Liberce a Ostravy kupoval.

Wesley přišel jako útočník číslo jedna, jenže v sezoně dal jen dvě branky. Na jaře ani jednu. Pokorný odehrál pouze patnáct utkání.

To Plašil s Janouškem zanechali v černobílých barvách mnohem výraznější otisk.

Marek Heinz a Tomáš Ujfaluši (vpravo) na Ondrášovka Cupu v Šumperku
Ujfaluši stále hraje "mistráky". A přiznává: Na jazyky jsem byl pedant