„Stát se může všechno, nějaký protest se asi našemu regionu nevyhne, ale nečekám nic masového. Půjde spíše o solidaritu, neboť jde o dlouholetý problém hlavně české strany a antipatii vůči některým členům vrcholového fotbalu,“ upřesnil předseda OFS a KFS Zlín Pavel Brímus, který je současně členem Výkonného výboru FAČR.

„Já a mně podobní ve výkonném výboru zastupují nejnižší složky. Navíc u nás na Moravě v zásadě panuje s vedením svazu spokojenost,“ poznamenal.

Netradiční forma protestu zaujala napříč republikou, sdílené video se stalo hitem internetu a sociálních sítí.

„Je vtipné, ale popravdě málokomu co řekne. Víme, že v Čechách jsou s řízením na různých úrovních svazu nespokojení, ale spíše měli dát hlavy dohromady funkcionáři klubů a řešit to po této linii,“ míní šéf OFS Uherské Hradiště František Miko.

Ilustrační foto
Fotbal je náš. Kluby protestovaly proti Berbrovi, bago vyděsilo rozhodčí

„My na Moravě kontroverzní osobu pana Berbra nevolili, je to otázkou české strany, proto to není přímo náš problém,“ odmítl Miko.

„Je dobře, že projevili svůj názor. Sice je hodně netradiční, ale spíše je to ojedinělý výstřel. Větší smysl protestu bych viděl v celorepublikovém organizovaném činu,“ konstatoval předseda OFS Kroměříž Libor Kopčil.

„Měl jsem už tu čest absolvovat jeden telefonát s panem Berbrem a stačil mi k tomu, abych si o něm udělal obrázek. Kdyby se na mě v okrese kluby obrátily, tak je v jejich aktivitě podpořím,“ přiznal na rovinu Kopčil.

Univerzální reakce? Znevážení jména FAČR

Zůstává otázkou, zda a jak vedení královéhradeckého svazu konání fotbalistů v Opočně přijme, či potrestá. „Já bych se nad tím povznesl a pousmál, netrestal. Prakticky nic neporušili,“ sdělil svůj pohled na víkendovou akci Miko.

„Nemyslím si, že vše projde bez povšimnutí. Podobný úsměvný vzdor s nápisem na zádech měl jeden náš krajský sudí a stejně byl potrestán. A když to neudělá řídící orgán soutěže, zasáhne FAČR,“ očekává Kopčil.

„Berbr a spol. totiž dokáží jakýkoliv nestandardní čin či postup nabalit na jeden univerzální prohřešek – znevážení jména FAČR.“

Pokud by přece jenom o víkendu ve Zlínském kraji došlo k podpoře protestu fotbalistů z Královéhradecka, vedení svazů je trestat nebudou. „Určitě ne, dle stávajících pravidel by nic neporušili. Pokud neučiní jinak,“ potvrdil Pavel Brímus.