Neobvyklý krok bylo vedení klubu z Náchodska nuceno učinit v zimě, kdy se mu rozutekli hráči. Nyní se Sokol snaží o oživení, buduje mládežnickou základnu. Tým dospělých ale nemá. A kdoví, kdy bude.

Pád z přeboru

Přitom ještě na jaře roku 2017 Provodov hrál krajský přebor, sice skončil na sestupovém místě, ale fungoval. Na další sezonu ale už podal přihlášku do I. B třídy, nikoliv vyšší I. A třídy, kam spadl. Už tehdy musel vodit hráče z okolí.

„Měli jsme hráče nasmlouvané do konce sezony a po jejím skončení nebylo fotbalistů tolik, abychom přihlásili jakoukoliv soutěž. Ale nakonec jsme se rozhodli, že přihlásíme aspoň I. B třídu,“ vysvětloval v létě 2017 trenér Petr Dudek.

Spolu s ním byli hlavními hybateli provodovského fotbalu předseda klubu Radek Zítko a místopředseda Tomáš Franěk.

„Jsem rád, že díky těmto lidem bude fotbal v Provodově pokračovat,“ dodával tenkrát Dudek pro Náchodský deník.

Fotbalisté utekli

Jenže po půl roce už Provodovští mluvili jinak. Smutně. Někteří hráči jim v rozehrané sezoně oznámili, že nebudou pokračovat. „Peněz máme dost, ale hráčů málo,“ řekl tehdy kouč Dudek.

„Měli jsme kádr zhruba čtrnácti hráčů, a když mi jich šest oznámí, že s nimi nemám na jaře počítat, tak je to problém,“ přidal v zimě vysvětlení šéf klubu Zítko s tím, že nechtěli na poslední chvíli přetahovat hráče z okolních týmů.

Zrodí se nový tým?

Od té doby dospělý fotbal v Provodově zanikl. Zda dojde k jeho obnovení, je zatím ve hvězdách. Ale snahy jsou.

„Nějaká šance na obnovení tady je, ale je to všechno v plenkách,“ naznačil předseda provodovského klubu.

Takhle se v listopadu 2017 loučili s úžasným podzimem fotbalisté Velvar.
Fotbalové rozlučky s Deníkem. Sdílejte fotky ze své akce a vyhrajte!

Konec. Nemáme fotbalisty

Zaniklé fotbalové kluby. Jedním z příkladů na Pardubicku je FC Kolesa, který hrál ještě v roce 2015 třetí třídu. Do další sezony se ovšem již tým nepřihlásil.

„Nedostatek hráčů, to byl největší problém,“ vzpomíná Václav Sůra, který v oddílu působil jako trenér i člen výboru. „Nebyla mládež a postupně odcházela generace zapálených lidí, kteří fotbal zakládali. Už nebylo v našich silách, aby se to doplnilo,“ vysvětluje.

Klub hledal různé varianty, ale nakonec došlo k přesunu zbývajících hráčů jinam. „Zkoušeli jsme se spojit s jedním okolním klubem, ale nikde není nadstandardní počet,“ doplňuje Sůra.

Na své týmy nemohou v této obci chodit, přesto fotbal úplně nezmizel. „Je to škoda, fotbalové soutěže chybí, ale areál nezanikl, protože tam jezdí mančafty na soustředění,“ říká Sůra.

O pravidelnou fotbalovou zábavu přišli v posledních letech i v Labské Chrčici a Sopřeči. Z různých důvodů pak ukončily činnost FK Pardubice 1899, MFK Pardubice či FK Slovan Pardubice.

U těchto klubů nedávno FAČR potvrdil jejich zánik, jak bylo uvedeno v komuniké Výkonného výboru Fotbalové asociace. Na Chrudimsku stejný osud potkal TJ Orel Hlinsko či SK Vortová.

První proti poslednímu. Hned v úvodním kole na sebe narazily týmy Libčan (v modrém) a Rychnova nad Kněžnou. Kdo by řekl, že jeden bude suverénem KP a druhý se bude trápit.
Libčanští trhali rekordy. Rychnov je v problémech, ale nic nevzdává