„Když jsem chodil v Porubě na základku, zahrál jsem si několik ročníků,“ zavzpomínal Vladimír Coufal, nynější člen národního mužstva a jeden z nejdůležitějších mužů pražské Slavie, současného českého hegemona.

Žáci ZŠ Sluneční na zápase AC Milán - Lazio Řím.
VIDEO: Vítězové McDonald's Cupu vyrazili do Milána. Čekal je pořádný zážitek

A také jeden z patronů nadcházejícího ročníku fotbalového klání žáků od prvních po páté třídy. Tím druhým je jeho šéf, asi i osudový muž, trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

„Zažili jsme toho spolu hodně,“ usmál se kouč úřadujících šampionů.

Inspirace pro dříče

McDonald's Cup, 23. ročník.Zdroj: McDonald's CupCoufala vedl poprvé v Liberci, kde však byl obránce vlastně na odstřel. Klub ho byl ochoten pustit i zadarmo, ale nikdo neměl zájem.

O čtyři roky později je to jinak, pravého beka lanařilo několik klubů z Německa, on místo toho zůstal v Edenu a nedávno si zahrál Ligu mistrů proti Barceloně a v dresu reprezentace byl u triumfu nad Anglií.

Ideální patron. „Myslím, že Vláďa může být velkou inspirací pro všechny, co budou McDonald's Cup hrát,“ ocenil zadáka Trpišovský.

Šance pro nejmenší

Mimochodem, Trpišovský se vyšvihl z chlapa, který kopal maximálně pražský přebor, do pozice nejoceňovanějšího trenéra celého Česka.

V podobném postavení je ostatně i klání, jehož se stal tváří. „Základní škola je jedno z míst, kde se rodí láska ke sportu, nejen k fotbalu. Tenhle projekt je toho důkazem. A musím říct, že i pro nás je v této věkové kategorii tím nejdůležitějším,“ prohlásil Martin Malík, předseda fotbalové asociace.

Žáci ZŠ Sluneční v Šumperku.
VIDEO: Jak se mají vítězové McDonald's Cupu? Už se těší do Milána

McDonald's Cup je vskutku už zavedený, navíc se v této sezoně ještě rozmáchne.

Celorepublikový finálový turnaj, takzvaný Svátek fotbalu (uskuteční se v červnu příštího roku v Teplicích) bude rozšířen. V minulých letech ho hrály jen týmy žáků čtvrtých a pátých tříd. Mladší kategorie (1. až 3. třídy) končila už v krajských kolech.