Csaplárova past

Tohle zlidovělé spojení zná každý fanoušek českého fotbalu. „Ne, nejsem na to alergický, je to pro mě určitá reklama, pochvala,“ uvedl Josef Csaplár. „Časem se to posunulo dál, ale nemyslete si, má to odborný základ. Došel jsem k tomu studiem psychologie. Hráčům bylo třeba to varování samozřejmě zjednodušit.“

Zkušený trenér pak ještě pro Deník prozradil, kdy s výstrahou poprvé přišel. „Bylo to během angažmá v Liberci, v mistrovské sezoně,“ zavzpomínal. Podle dalšího pátrání šlo o zápas s Bohemians. Slovan vedl 2:0, Bohemians po pauze srovnali, avšak parta kolem kanonýra Jiřího Štajnera urvala výhru gólem v 90. minutě. Mimochodem, Csaplárova past je dnes používána i opačně, tedy u týmu, který prohrává. Slouží jako motivace. „S tím jsem tehdy opravdu nepočítal,“ usmál se kouč, jenž letos oslaví šedesátiny.

Adam Hložek v dresu Sparty.
Bratři v dresu. Seznamte se s osudy (skoro) neznámých Hložků, Buchů a Holešů

Největší obraty (kolapsy) této sezony

Lanškroun – Luže 6:4 (0:4)
Pardubický krajský přebor

Jak se přesvědčili aktéři zápasu Lanškroun vs. Luže, existuje i Csaplárova past na druhou. Favorizovaný domácí tým o pauze prohrával o čtyři góly. Jenže přišel vítr v kabině, hostům z Luže došel dech a jejich štěstěna také ulétla kdoví kam. „V prvním poločase jsme spálili dost šancí, ale ve druhé půli už nám to tam padalo jako na běžícím páse. Nezapomenutelný zážitek,“ usmál se David Smrkal, střelec dvou branek Lanškrouna.

Dýšina – Vejprnice B 5:6 (4:1)
I.B třída Plzeňského kraje

Obrat z říše snů se letos povedl rezervě Vejprnic. Dýšina ve 23. minutě vedla již 4:0, navíc od 34. minuty čelila jen devíti hráčům soupeře. Jenže pak přišlo něco neskutečného. Zahozená penalta, spálené šance… A hosté se rozjeli k obratu. „Asi se nám jich zželelo,“ líčil domácí kouč Václav Bezdička a uznal:„Nezvládli jsme to v hlavách.“ Jeho svěřenci si možná vzpomněli na podzim, kdy zažili podobný krach se stejným protivníkem (z 3:0 na 3:4).

Všechovice B – Domaželice 5:3 (0:3)
Okresní přebor Přerovska

Začala 67. minuta zápasu, lídr přerovského okresního přeboru z Domaželic vede 3:0, navíc hraje skoro celý zápas proti deseti. Jasná záležitost, říkáte si? Ani omylem. Béčko Všechovic hrálo ve druhém poločase z kopce a nakonec otočilo skóre na 5:3! „Neskutečný zápas, který se zapíše do historie újezdského fotbalu,“ rozplýval se vedoucí domácích Tomáš Koryčánek. Celá vesnice pak litovala, že zápas sledovalo jen 80 diváků.

David Bičík v akci ve sparťanské brance.
Z brány do útoku. Sparťan Bičík sází za Černolice jeden gól za druhým

Nezdenice – Prakšice 3:4 (3:0)
Okresní přebor Uherskohradišťska

Velikonoce nabídly v okresním přeboru Uherskohradišťska jeden strhující finiš. Náskok Nezdenic činil třibranky, nejen o poločase, ale ještě v 70. minutě. Avšak nebylo radno se už vidět na pivu… Fotbalisté Prakšic, lídra soutěže, se vzchopili. „Hráče jsem za bojovnost pochválil. Jsem rád, že to o poločase nevzdali a bojovali dál,“ glosoval to kouč Vladimír Polák. A domácí? „Naši kluci jako kdyby se toho zalekli,“ zmínil trenér Jiří Vystrčil.

Sparta Brno – Ivančice 4:5 (4:1)
Jihomoravský krajský přebor

Na jihu Moravy se o Ivančicích vyprávějí zajímavé příběhy. Mateřský klub Adama Hložka je znám svými obraty a jeden parádní předvedl také na podzim. Když prohrával na půdě Sparty Brno 1:4, vypadalo to na debakl. Jenže místo něj se v kabině hostů křepčilo. „V kolektivu máme psychicky silné hráče. Hrajeme pořád otevřeně, o tom by fotbal měl být. Pro nás prohrávat o tři góly nic neznamená,“ sdělil trenér družstva Rostislav Štork.

Spartak Příbram B – Trhové Dušníky 4:5 NP (1:0)
Okresní přebor Příbramska

Hráči rezervy Spartaku Příbram se v jednom květnovém utkání sesypali jako domeček z karet. Nestačilo jim, že vedli 4:0. Ze zápasu udělali blamáž a dovolili, aby Trhové Dušníky nakonec slavily výhru. „Prokaučovali jsme to,“ prohlásil Vladimír Králíček, prezident klubu. Stíhačka začala v 77. minutě, v 90. minutě bylo srovnáno. Pak došlo na penalty, jež zvládli logicky hosté. „Rarita,“ usmál se Vít Kratochvíl, šéf Sokolu z Trhových Dušníků.

Fotbalová rozhodčí Monika Karásková
Zážitky fotbalové sudí: Žádost o ruku, brankář s průjmem nebo bitka na hřišti

Černuc – Libušín B 3:4 (2:0)
Okresní přebor Kladenska

Lekce od Josefa Csaplára by prospěla fotbalistům Černuce. Nad béčkem Libušína letos vedli o pauze 2:0, pak přidali další branku. Jenže ani hattrick Jakuba Čechovského k bodům nestačil. Protivník se v posledních dvaceti minutách dostal na koně a otočil na 4:3. „Byl to totální blackout,“ zoufal si Čechovský. Jedna z příčin kolapsu? Rozhodčí. Domácím neuznal další gól tohoto kanonýra. Viděl faul (následovaly protesty a ztráta koncentrace).

Žandov – Vratislavice 2:4 (0:0)
I.B třída Libereckého kraje

Fotbal přináší nejrůznější příběhy. Jako tento zápas. Hodinu nepadaly góly, pak se útočníci probrali. Zprvu to vypadalo na triumf Žandova, ujal se vedení 2:0, držel ho do 85. minuty, ale nakonec slavily Vratislavice. „Marně bych vzpomínal, kdy jsem naposledy zažil něco takového. Nezvládli jsme konec. Jde to za mnou,“ sdělil Jan Studenovský, trenér nakonec sestupujícího Žandova. Na vině byla tehdy určitě i červená karta pro domácí oporu.

Čimelice – Strakonice 2:3 (2:0)
Jihočeský krajský přebor

Byli nejstarší v soutěži, absolvovali minimum tréninků a měli divoké výsledky. Čimelice se loučí s krajským přeborem, ale vzpomínat se na ně bude určitě i v příští sezoně. Třeba i proto, že je soupeři uměli přečíst. Stalo se tak i ve 28. kole proti Strakonicím. Čimeličtí vedli 2:0, leč po pauze dávali góly jen hosté. „Prohráli jsme to v hlavách,“ řekl kouč Tomáš Smrčina. Hosté dobře střídali a vedoucí mužstva Jiří Cibulka se culil: „Csaplárova past sklapla.“

Chotěboř – Okříšky 2:3 (2:0)
Krajský přebor Vysočiny

Čím je známá Chotěboř? Narodil se tady Matěj Vydra. A letos se negativně zapsali do kronik místní fotbalisté nečekaným kolapsem. V 10. kole krajského přeboru Vysočiny nestačili na Okříšky. Hosté po pauze urvali výhru obratem z 0:2 na 3:2. „Hráči zápas nezabalili a za svoji snahu byli patřičně odměněni,“ lebedil si kouč Okříšek Vladimír Hekerle. Domácí tým srazil moment krátce po pauze, do pasti spadli kvůli penaltě.

Martin Pechlát během natáčení v Ostravě
Pobavte se u Okresního přeboru: Úplatky a zoufalý křik rozhodčího z řeky

Nejslavnější fotbalové obraty

Brücknerova lekce
Jeden z nejkrásnějších zápasů v dějinách evropských šampionátů se odehrál v roce 2004. Hvězdní Nizozemci vedli nad neméně hvězdným výběrem trenéra Karla Brücknera po dvaceti minutách 2:0, jenže góly Kollera, Baroše a Šmicera zařídily obrat, který roztančil celé Česko.

Senzace v Istanbulu
Liverpool dokázal ve finále Ligy mistrů 2005 fantasticky dohnat poločasovou ztrátu 0:3 s AC Milán a po výsledku 3:3 nakonec vyhrát na penalty. Podíleli se na tom také čeští reprezentanti Milan Baroš a Vladimír Šmicer (ten se tímto legendárním duelem s Liverpoolem loučil).

Zázrak v Bernu
V roce 1954 byli favority na zlato z mistrovství světa Maďaři. Excelentní tým kolem Ference Puskáse neměl konkurenci (neprohrál 31 zápasů v řadě) a i ve finále rychle vedl nad Západním Německem 2:0. Outsider ale ještě v první půli srovnal a nakonec bral titul po výhře 3:2.

Největší obraty ve sportovní historii

Fotbal (Anglie – 2. liga), 1957:
Charlton – Huddersfield 7:6 (Huddersfield vedl ještě 27 minut před koncem 5:1, navíc domácí hráli v deseti. Dodnes jde o jediný případ v historii anglického profesionálního fotbalu, kdy mužstvo vstřelilo šest branek, a přesto prohrálo.)

Hokej (play-off NHL), 1982:
Los Angeles Kings – Edmonton Oilers 6:5 PP (Edmonton vedl po dvou třetinách 5:0.)

Americký fotbal (NFL), 1993:
Houston Oilers – Buffalo Bills 38:41 PP (Houston vedl krátce po polovině zápasu 35:3.)

Tenis (French Open), 1995:
Chanda Rubinová (USA) – Jana Novotná (ČR) 7:6, 4:6, 8:6 (Novotná ve třetím setu vedla 5:0 a 40:0, neproměnila devět mečbolů a nakonec prohrála.)

Basketbal (NBA), 1996:
Utah Jazz – Denver Nuggets 107:103 (Denver vedl v polovině zápasu 70:36.)

Házená (Liga mistrů – finále), 2016:
Kielce–Veszprém 39:38 PP (Veszprém vedl po 45 minutách 28:19.)