„Loni se nám nepovedl začátek sezony. Tomu se chceme letos vyvarovat,“ upozornil na startu přípravy čáslavský trenér Radim Truksa.

Radime, jak jste si nakonec vyhodnotili umístění na sedmém místě? Po bojích o záchranu dopadla sezona ještě velmi dobře.
Se sedmým místem nakonec panuje spokojenost, ale rozhodně sezona pohodová nebyla. Během jara jsme se namočili do bojů o záchranu. Výsledkově se nám pak povedlo posledních pět zápasů, kdy jsme udělali dvanáct bodů. Celkově spokojení nejsme. Pořád jsme se pohybovali okolo desátého a dvanáctého místa.

Čím si vysvětlujete takový propad oproti předešlé sezoně?
Nám se nepovedl začátek sezony. Prvních pět kol. Sklouzli jsme do spodních míst tabulky a už jsme se z nich nedokázali v rozjeté sezoně vyhrabat. Hlavním důvodem vidím zápasy venku. Doma jsme byli úspěšní, ale nedokázali jsme navázat na naše výkony u soupeřů.

Jak jste vnímali tlak v domácích zápasech, když jste museli pokaždé po porážce venku zabrat?
Situace nebyla příjemná. Na druhou stranu měly zápasy alespoň vnitřní náboj. Pořád jsme o něco hráli. Kdybychom byli na klidném šesté místě, tak bychom takový náboj asi neměli, protože na postup letos nebylo. Nic příjemného to ale nebylo. Nechtěl bych, aby se situace v další sezoně opakovala.

AFK Tuchlovice - Sportovní klub Posázavan Poříčí nad Sázavou z.s. 0:4 (0:0) Jakub Kohák
To je celý Kohák. Sebral pohár a označil se za atomovou bombu

Koho z vašeho kádru byste vyzdvihl?
V mých očích jednoznačně brankář Michal Kubát. Po celou sezonu podával výborné a vyrovnané výkony. Za celý ročník mu nevyšel jen jeden zápas, jinak byl naší oporou. Držel nás nad vodou. Jednoznačně nejlepší hráč mužstva za celou sezonu.

Udrželi jste ho i do příští sezony?
Udrželi jsme ho, i když to nebylo jednoduché. Michal u nás bude chytat dál.

Jaká je situace s ostatními hráči? Jak se kádr změnil?
Všichni mi do očí slíbili, že budou chtít pokračovat. Na odchodu byl akorát Kuba Černík, kterému skončilo hostování. Nakonec mi den před začátkem letní přípravy oznámil Kuba Kořínek, že chce jít hrát na Vyšehrad. Jeho odchod mě mrzí.

Máte vytipované posily?
Vzhledem k faktu, že po sezoně nechtěl nikdo končit, a v kádru máme nějakých devatenáct hráčů plus dva brankáře, tak jsme nikoho momentálně nesháněli. Po odchodu Kořínka ještě uvidíme, zda někoho budeme hledat. Na druhou stranu se nám do kádru přesunuli natrvalo z dorostu Čuchal s Koppem. Možná už ani nikoho brát nebudeme. Jen když se naskytne někdo hodně zajímavý.

Jakub Vančura tedy také pokračuje?
Ano, matadorů a zkušených hráčů máme v kádru více. Petrů, Jícha, Vebr, Vančura a Kunášek. Oni by měli předávat své zkušenosti mladším klukům, což i funguje. S jejich přístupem jsem byl spokojený. Všichni by měli pokračovat.

Když se podíváme na vaše soupeře, tak co říkáte na změny v Divizi C?
Ve skupině je sedm nových týmů, což je téměř polovina. Já tuto změnu vítám. Výkonnost mužstev můžeme jen těžko odhadovat.

Kde byste chtěl vidět v tabulce Čáslav? Po podzimu.
Nejlepší by bylo, kdybychom byli první. (smích) Loni jsme chtěli být do pátého místa, což se nakonec nepodařilo. Nebudu říkat umístění. Chci se vyvarovat předešlé sezoně a vyhnout se starostem s boji o záchranu. Chtěli bychom působit v horní polovině tabulky.

Jak se změnil realizační tým? Během jara skončil Antoš, ale po sezoně prý odešel i manažer Vladimír Střihavka? Je to pravda?
Ano, Vláďa oznámil už před koncem sezony, že v dalším ročníku nebude v Čáslavi pokračovat. Jeho pravomoci přešly na mě. Jinak hrajícím asistentem trenéra je Jirka Petrů, což už fungovalo na jaře.

Vaše fotbalová kariéra bude za Vrdy pokračovat i v I. B třídě?
Říkal jsem, že už jsem asi skončil, ale lákalo by mě zahrát si proti některým soupeřům. Moc šancí tomu sice nedávám, ale je možné, že se nárazově na hřišti ještě objevím.

Jak vidíte šance Vrdů v nejnižší krajské soutěži?
Vzhledem k tomu, že se ve Vrdech pracovalo dlouhodobě dobře s mládeží, tak se v loňské sezoně přeřadilo sedm dorostenců do áčka. Dokázali soutěž s přehledem vyhrát. Nyní si chtějí zkusit I. B třídu, v čemž jim nikdo ve Vrdech nebránil. Naopak. Dokázali jsme se domluvit s kluky Rejhárkovými, protože mladí hráči potřebují kolem sebe zkušenost. Uvidíme, jak bude sezona vypadat. Potřebujeme na podzim udělat body, abychom neměli na jaře problémy se záchranou.

Přípravné zápasy ČáslaviStředa 18. 7. od 18 hodin Čáslav – Kutná Hora (Vrdy)
Středa 25. 7. od 18 hodin Čáslav – Živanice (Vrdy)
Sobota 28. 7. od 17 hodin Vyšehrad – Čáslav
Neděle 5. srpna od 17 hodin Liboš - Čáslav (Mol Cup)

Losovací aktiv SKFS v Národním domě na Smíchově vedl šéf svazy Miroslav Liba, moderovali Jakub Kohák a Pavel Čapek.
Také mládež se popere o zajímavé peníze