Na třetí pokus se fotbalisté Robstavu Přeštice dočkali vysněného postupu do ČFL, třetí nejvyšší soutěže v Česku. „Na tuhle chvíli jsme se těšili tři roky,“ připomněl po sezoně, která přinesla klubu historický úspěch, přeštický kouč Stanislav Purkart, že jeho tým vedl divizi v předchozích dvou nedokončených ročnících.

„A jak šel čas, rostla i naše chuť postoupit, takže teď panuje velká spokojenost,“ potvrdil trenér Přeštic.

Úspěchu odpovídaly také oslavy, které si Přeštičtí užili hned natřikrát. Poprvé zhruba měsíc před koncem soutěže, kdy se cestou z Jindřichova Hradce dozvěděli, že mají postup jistý.

„Atmosféra v autobuse pak byla hodně uvolněná, týden nato jsme to oslavili při domácím zápase s našimi fanoušky. No a nejvyšší grády pak měl víkend v Brně,“ popisoval Stanislav Purkart s tím, že občas musel přimhouřit oči.

„Ale jen v prvních dvou případech. Při té závěrečné po sezoně jsem chtěl, aby si to kluci užili. Takové věci člověk ve fotbale zažije jen párkrát,“ doplnil ještě.

V sezoně jste jen třikrát remizovali, jinak máte na kontě samá vítězství. Svědčí to o tom, že Přeštice divizní soupeře převyšovaly?

Myslím, že máme kádr velice silný. I když začátek podzimu byl z naší strany trochu rozpačitý. Taky jsme tři z pěti remíz nasbírali v prvních osmi kolech. Tam mi přišlo, že po dvou nepodařených sezonách trochu opadla motivace, ale pak jsme se nastartovali.

JURAJ KUCKA, hvězdná posila bratislavského Slovanu, by se měl předvést zítra v Dobřanech.
Slovan proti plzeňské Viktorii poprvé představí hvězdnou posilu

Musel ve chvílích, kdy ne všechno fungovalo, přijít nějaký důrazný pohovor?

Jo, právě v polovině podzimu jsme museli zasáhnout a přijmout předběžná opatření, která zafungovala. Potom už mančaft šlapal.

Postup jste měli jistý už dlouho před koncem. Bylo složité tým motivovat, aby dohrál divizi bez porážky?

Měli jsme velkou radost, ale před námi bylo ještě pět kol. Vesměs s celky ze špičky tabulky, těžké zápasy. Nechtěli jsme ztrácet, ani když bylo jasno. Kluci to naštěstí pochopili a dojeli jsme soutěž fantasticky.

Jak se na týmu podepsaly ty dva nedokončené ročníky. Nepomohlo to spíš kádr zformovat?

Každopádně, mančaft se postupně tvořil. Poslední velké příchody byly v loňské zimě, kdy se potom ještě půl roku nehrálo. To přišli Štípek, Končal a Vohrna, pak už jsme jeli prakticky ve stejném složení. Teď už můžu říct, že s původním kádrem bychom sice možná postoupili, ale potom by bylo nesmírně těžké se v ČFL udržet.

Znamená to, že teď si troufáte třeba na střed tabulky?

To asi uvidíme, až se soutěž rozjede. Třetí liga pro nás bude trošku neznámá. Je to jiná soutěž, víc se běhá, mančafty jsou dobře organizované, mají zkušené hráče, kteří jsou takticky na výši. Máme s majitelem klubu Radkem Kozákem takový cíl – jednociferné umístění.

Jak jste konkurecenschopní, co se týče zázemí a finančních podmínek?

Zázemí je v Přešticích na vynikající úrovni, takové nemají leckde ani ve druhé lize. I finančně jsme na tom dobře, hráče nepřeplácíme, ale podmínky máme slušné.

Roman Janoušek (vpravo) v dresu Viktorie Plzeň
LEGENDY VIKTORIE: Na Plzeň vzpomínám rád, říká Janoušek

Budou se po postupu do ČFL zvyšovat nároky na hráče?

Samozřejmě, přidáme čtvrtý trénink v týdnu. Hráčům se to sice moc nelíbilo, ale já jsem přesvědčený, že jiná cesta nevede. Ve třetí lize jsou na tom mužstva po kondiční stránce velmi dobře, nemůžeme zaostávat.

Chcete ještě posilovat?

Spíš bych, řekl, že kádr malinko okysličíme. Jsou tady hráči, kteří delší dobu nenastupují tolik, kolik by si představovali, nebudeme jim bránit v odchodu. A naopak chceme přivést kluky, kteří už ČFL hráli. Konkrétn9 ale nebudu, protože jednání probíhají a konkurence taky nespí, nerad bych na někoho upozornil. A z těch stávajících nikdo nemá místo pod penzí, každý musí makat.

Jak probíhá skauting týmu na úrovni Přeštic?

My si s Jardou Kluskou (asistent trenéra) sledujeme hráče sami. Když si řekneme, že by se nám někdo hodil, oslovíme ho. Přestup pak dotahuje majitel klubu Radek Kozák. Žádného hráče nepřemlouváme. Chceme především, aby měl chuť hrát za Přeštice.

V ČFL potkáte Domažlice a béčko Viktorky, kde jste také hrál a trénoval…

Já už to tak prestižně neberu. Ale derby mají v každém případě přínos, pro hráče i diváky.