„Co vím, byla to problémová rodina, takže se moc nedivím, že děti byly doma samotné. Ale já bych to nikdy neudělala,“ řekla žena, která bydlí v sousedním domě.

Podle dalších svědků byly v rodině problémy a rodina byla pod dohledem pracovníků sociálního odboru radnice.

Ilustrační foto.
Pondělní tragédie v Havířově. Při požáru bytu uhořely dvě děti

Podle zasahujících hasičů byly v době požáru v bytě tři osoby. Zachránit život se podařilo pouze nejstarší dívce. Největší zásluhu na záchraně života devítileté dívky má muž ze sousedství, který když viděl, jak se z oken bytu valí kouř, vykopl dveře do bytu.

Policie zatím neprovedla ani výslech rodičů, kteří jsou ve špatném psychickém stavu.

Šetření je na začátku

„Od ranních hodin probíhá v bytě ohledání. Na místě události jsou kriminalisté, kriminalistický technik, specialista na elektrorozvody a vyšetřovatel hasičů. Na závěry určení příčiny vzniku požáru je brzy. Policisté, hasiči i specialisté musí získat potřebné informace, indicie, zajistit stopy, vyslechnout poškozené i svědky, a vše vyhodnotit. Předčasné je i hovořit o konkrétním viníkovi. Prověřování tragické události je na počátku,“ řekla v úterý dopoledne policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Dům patří společnosti Residomo, jejíž mluvčí Kateřina Piechowicz byla včera přítomna na místě, kde policisté prováděli ohledání místa požáru. „Vnímáme to jako obrovskou lidskou tragédii, rodině nabídneme ještě dnes plně vybavené náhradní bydle ní v této lokalitě,“ řekla Deníku.

K TÉMATU

Podle TV Polar jsou hasiči ze zásahu u pondělního tragického požáru v Havířově v karanténě. U jednoho z dobrovolných hasičů se prokázalo onemocnění covid-19 v rámci plošného testování v Dole Darkov, kde pracuje. Dezinfekcí tak musela projít všechna vozidla hasičů, která se na Šumbarku zásahu účastnila a také zbrojnice.

“U zásahu byl jeden příslušník jednotky SDH z Havířova (mj. je i zaměstnancem HZS MSK), který se mimo zásah setkal s mužem, pracovníkem Dolu Darkov, nakaženým koronavirem. Tento příslušník/hasič je nyní v karanténě, dnes by měl jít na testy. Mimo službu bylo z vnitřních bezpečnostních důvodů ponecháno 20 zasahujících hasičů, včetně vyšetřovatelů požárů a řídících důstojníků. Po dohodě s KHS jdou na testy příští pondělí. Desinfikovány byly (pomocí generátoru teplé mlhy a desinfekčních prostředků): 1x hasičská stanice HZS MSK v Havířově, 3x hasičské zbrojnice zasahujících jednotek SDH. Bylo desinfikováno celkem 7 zásahových vozidel HZS MSK a JSDHO (6x CAS + 1 AŽ - automobilový žebřík),” řekl mluvčí HZS MSK Petr Kůdela.