Nejnověji zapojená prodejna v Berouně je prošpikována moderními technologiemi. Od sensorů na hlídání teploty v chladicích boxech, přes digitální cenovky umožňující vzdálené flexibilní naceňování zboží, až po kamerový systém. „Software sbírá data a umělá inteligence automaticky vyhodnocuje nestandardní či podezřelé chování zákazníků,“ vysvětlil Němčík s tím, že si tak slibují větší zabezpečení před případnými zloději. Byť se podle něj nenaplnily částečné obavy z vyššího množství krádeží nebo případů vandalismu.

Software s názvem Veesion spojený s firmou Sensormatic Solutions, který má v Česku v ostrém provozu premiéru, je využíván v několika zemích západní Evropy. Podle ředitelky pobočky společnosti pro východní Evropu Kateřiny Klosové je program založený na sledování vzájemné polohy různých částí postavy. „Systém bezpečně odhalí například zákazníka, který zboží umisťuje jinam než do nákupního košíku,“ popsala.

Nový samoobslužný obchod v Bítovanech, první non-stop v Pardubickém kraji.
Nákup i v noci a bez prodavačky. V Bítovanech otevřeli bezobslužný obchod

Umělá inteligence se navíc postupně učí rozeznávat různé druhy chování. „Odliší tak například i situaci, kdy si zákazník dává do kapsy svoje osobní věci od situace, kdy si do kapsy dává zboží z regálu,“ poznamenala Klosová.

Prodejna v Berouně funguje v klasickém režimu s obsluhou do konce běžné otevírací doby v pět hodin odpoledne. Poté přepíná do automatického, bez prodavaček. Lidé pak pro nákup potřebují platební kartu, bankovní identitu a stažení speciální aplikace.

Stabilizace prodejen na venkově?

Největší domácí síť maloobchodních provozoven tento koncept postupně rozšiřuje. Před Vánoci otevřeli takovou samoobslužnou prodejnu, ovšem bez systému umělé inteligence, v turistickém středisku Lipno nad Vltavou. V Čechách jich mají pět, na Moravě zatím žádnou. „Počítáme, že letos otevřeme až nižší desítky. Připravujeme prodejny i na Moravě,“ uvedl Němčík.

Podle něj Coop v jednotlivých regionech zkouší jak technologii, tak řeší výběr vhodných lokalit. Každá prodejna navíc souvisí i s doprovodnou rekonstrukcí, která je potřeba. Koncept chtějí testovat i v menších obcích. „Pokud uspěje i tam, bude to znamenat zásadní pomoc pro udržení obchodní obslužnosti venkova, kde mnoho obchodů bojuje o přežití,“ dodal.

Novinka pro ulehčení nakupování Scan and Shop v supermarketu Tesco v pražském Edenu 12. února.
Konec prodavaček? U samoobslužných pokladen už platí půlka zákazníků

Dosavadní provozy hodnotí společnost vcelku kladně. „Nemyslíme si, že tyto prodejny přinesou nějaký zvýšený zisk, ale mohou pomoci ke stabilizaci prodejen, přinést větší komfort zákazníkům,“ dodal s tím, že u již fungujících automatických prodejen dělá podíl automatického režimu na běžném až deset procent.

Berounský obchod v Drašarově ulici provozuje Jednota COOP Hořovice. Podle její ředitelky Lubice Černé je otevření automatické prodejny pokračováním zlepšování služeb a modernizace obchodů společnosti v regionu. „Jsem ráda, že se nám jako první síti ve Středočeském kraji podařilo přijít s takovou technologickou novinkou,“ okomentovala otevření obchodu. Doplňování zboží zajišťuje personál prodejny během běžné otevírací doby a před jejím koncem ještě zkontroluje dostatečné zásobení na automatický provoz.

Trend samoobslužnosti: komfort i úspora

Podle odborníků bude fenomén samoobslužnosti pokračovat. „V supermarketech bude přibývat samoobslužných pokladen. Méně personálu znamená úsporu,“ konstatoval marketingový expert Pavel Řehulka.

Vznikají ale i nové lokální projekty non-stop samoobslužných obchůdků, nebo prodeje na bázi jednoduchého výdeje z automatu. Třeba takzvaný Bramat nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. O zeleninomat je podle jeho dvou autorů velký zájem. „Zákazník přijde, vybere si, zaplatí a automat mu produkt přesune do výdejního okénka,“ popsal pro Deník jednoduchý princip Jiří Staněk.

Zatím největší automatickou prodejnu otevřel COOP v úterý v Českém Krumlově.
Druhá automatická prodejna v Česku otevřela. Lidé si nakoupí v Českém Krumlově

V tuzemských řetězcích, které samoobslužné pokladny zavedly, už Češi takřka bez pomoci obsluhy odbaví polovinu všech nákupů a číslo stále roste. „V přechodu z klasických obchodů k samoobslužným pokladnám nebo tomu, že se zákazníkům vozí zboží přímo domů, jsme v rámci celé Evropy na špici,“ uvedl již dříve analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Kupující mají o tento způsob nákupu zájem zejména ve městech. „Důvodem je urychlení placení nákupu a omezení vzniku dlouhých front,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.