Podle něj ochránci přírody nejprve vyčkají, jak se budou návštěvníci hor chovat v nejcennějších a nejvíce chráněných partiích národního parku. Pokud by prohřešků přibývalo, teprve poté Správa KRNAP znovu přistoupí k rozmístění ochranných sítí na vrcholu Sněžky a v Obřím sedle. "Letos s nimi nepočítáme od začátku hlavní turistické sezony. Chceme dát návštěvníkům Sněžky šanci k tomu, aby se chovali lépe," uvedl ředitel Krkonošského národního parku.

LOŇSKÝ REKORD

10 779. Tolik lidí se objevilo na Sněžce 22. července 2020. Celkem 8870 turistů tam vystoupalo pěšími trasami, 1909 jich vyvezla lanovka z Pece pod Sněžkou. Počty pěších turistů získává Správa KRNAP díky automatickým sčítačům.

V loňském roce Správa KRNAP instalovala sítě v polovině června. Oddělily návštěvnický prostor od míst, kde nemají turisté co dělat. Před zimou je pracovníci Správy KRNAP odstranili kvůli sněhu.

"Po začátku sezony vyhodnotíme, jestli je situace lepší než v předchozích letech. Pokud nebude, jsme připraveni v průběhu sezony ovčí sítě opět umístit," dodal Robin Böhnisch.

Podle něj umístění sítí přírodě pomohlo. "Mělo to svůj účinek. Na alpínském trávníku to bylo na konci sezony vidět, velmi se spravil," sdělil pozitivní postřeh.

Turisté si zvykají na nové ochranné sítě, které tam 17. června 2020 umístili pracovníci českého a polského Krkonošského národního parku.
Ochranné sítě na Sněžce zabraly, přestupků ubylo. K hlídání se přidají policisté
Záběry ze Sněžky a jejího okolí v prvním srpnovém týdnu.
Sněžka je opět zavalená turisty, KRNAP ji a její okolí oplotil dalšími sítěmi

Oplocením Sněžky Správa KRNAP reagovala na trend posedávání a piknikování na vzácných alpínských trávnících s rostlinnými druhy, které se nevyskytují nikde jinde v Česku nebo na světě.

"Situace byla skutečně neúnosná. Na Sněžce vznikala pikniková místa, pořizovači selfíček vstupovali tam, kam nemají. Krok s ovčími sítěmi měl připomenout lidem, v jak cenném místě se nacházejí," vysvětlil ředitel Krkonošského národního parku.

"Doufám, že lidé si letos dají větší pozor. Pokud ne, pak na to zareagujeme," řekl Robin Böhnisch.

Krkonoše jsou v těchto dnech plné turistů. Krkonošský národní park patří mezi nejvytíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost stále roste.
Vstupné do národního parku? S poplatkem souhlasí tři pětiny českých turistů
Záběry ze Sněžky a jejího okolí v prvním srpnovém týdnu.
Sněžka dostala letos extrémně zabrat, největší davy se hrnou z Polska

Do českých hor se chystá v létě množství tuzemských turistů, Správa KRNAP proto chystá výrazné posílení služeb strážců přírody. "Podle průzkumu chce třetina obyvatel země cestovat po Česku. Z toho usuzujeme, že zájem o Sněžku bude opět vysoký. I proto stejně jako v loňském roce posílíme stráž přírody tak, aby na vrcholu Sněžky vždy někdo byl každý den," objasnil Böhnisch.

Vedle profesionálních strážců tam budou sloužit další zaměstnanci Správy KRNAP, kteří absolvovali zkoušky a mají oprávnění vykonávat stráž přírody.