Vodu tak příchozí nemají až do odvolání používat. „Lidé nás tam upozornili na pohozený kanystr od nafty s tím, že vršek od něj byl hozený do jezírka, který je blízko pramene,“ přiblížila starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová.

To naštvalo i řadu lidí z okolí. „Široko, daleko nejčistší voda a i tu někdo znehodnotí. Hnus,“ reagoval na facebooku Alois Menšík, který jezdí ke Kohútce mnoho let.

Zdroj: Deník / Petr Turek

Radnice ale uklidňuje lidi tím, že vandalský čin by neměl ohrozit zdroj pitné vody, jelikož ta vyvěrá až z hloubky kolem 150 metrů. „Přesto jsme nechali udělat rozsáhlejší rozbor vody. O výsledcích, které bychom měli mít do čtrnácti dnů, budeme informovat. Předpokládám, že by mělo být vše v pořádku,“ uvedla starostka.

Jak ji na sociální síti doplnil místostarosta Tomáš Makudera, mohlo dojít i k polití výtoku pramene. „Proto je z bezpečnostních důvodů třeba nezávadnost ověřit. Nic víc, nic míň. Pouze lidská hloupost nebo bezohlednost,“ dodal Makudera.

Lidem na sídlišti Zahradní má zvýšit komfort nové zelené parkoviště.
Kyjovští chtějí rozšiřovat parkoviště u koupaliště. Bude zelené a ekologické

Podle informací přímo od pramene od geologa Rudolfa Jiříčka, tak je tento povrchový zdroj pitné vody schválený i hygieniky blízko říčky Kyjovky napojený na vrt, který měl být původně zaměřený na vyhledávání ropy nebo zemního plynu. Známý je už od protektorátu.