„Je to opravdu zoufalý pohled. Vzpomínám si, jak tu vždy o prázdninách bylo plno. A teď by člověk brečel,“ řekl uprostřed bývalého bazénu jeho bývalý provozovatel Jiří Podolský,jenž oblíbenou osvěžovnu provozoval v letech 1996 až 1998. A zatímco si uprostřed džungle, jež se rozprostírá v nádrži o rozloze 50 krát 25, kde největší hloubka byla 3,5 metru, Jiří Podolský třídil myšlenky, v rákosí to zašumělo.

„No vidíte, v době největší slávy tu bylo denně až 800 lidí. A teď. Teď tu sem tam proběhne srnka,“ dodal Podolský s pohledem upřeným na vysokou, která proběhla jen pár metrů od nás.

Před dvěma lety uspořádal petici na obnovu novoměstského koupáku. Jejím výsledkem byla městem zřízená "Pracovní skupina koupaliště," jejímž úkolem byla příprava k uskutečnění projektu. „Z občanské iniciativy Jdeme na koupálko" bylo navrženo biotopové koupaliště, které by stavebními i provozními náklady splnilo možnosti města. Bohužel ze strany úřadu se koná minimálně a vytváří se prokazatelně neopodstatněné překážky. Ta skupina hledá jen samé výmluvy a celý projekt odsouvá,“ míní Jiří Podolský, jenž však doufá, že se jednou opět smočí v novoměstském koupališti: „A snad opět bude naší pýchou. Teď však musí lidé za koupáním jezdit do Dobrušky či Opočna.“

Vizualizace nové útulny nedaleko vrcholu Velké Deštné. Zdroj: archiv spolku Velká Deštná
FOTO: Turisty na cestě k rozhledně Větru a deště schová nová útulna

Novoměstský starosta Petr Hable však optimismus Jiřího Podoslkého nesdílí. „Dělají se průzkumné kroky, jestli je vůbec reálné ještě koupaliště zachránit. Ale důležité také je, zda na to budou finance. Optimisté říkají, že by oprava stála 15 milionů. Já se kloním spíše ke třiceti,“ řekl k budoucnosti koupaliště, jež v Novém Městě vyrostlo v roce 1958, Petr Hable.

Podle něj však není teď otázka plaveckého areálu městskou prioritou: „Opravdu teď není bazén na programu dne. A to i s ohledem na koronavirovou krizi. V ní jsme přišli zhruba o dvacet milionů a museli jsme některé investiční akce dokonce zastavit.“

S těmito pochmurnými vizemi se však Jiří Podolský nechce smířit a již na tuto sobotu chystá v areálu koupaliště happening. „Pozváni budou i členové Pracovní skupiny koupaliště, aby případně odpověděli na otázky, co se za uplynulé dva roky povedlo udělat,“ uvedl Jiří Podolský a dodal, že součástí sobotního happeningu bude i akce, na které budou vylosování 4 výherci, kteří si domů odnesou nové bazény o obsahu 3600 litrů.

Davy na železniční zastávce v Adršpachu, která je poblíž vstupu do skal. Foto: Tomáš Vocelka/Economia, CPP 2019
Turisté opět berou Adršpach útokem, parkoviště nestačí