„Když jsem uslyšel první rány, tak to znělo, jakoby někomu venku před domem praskaly pneumatiky. Ale když jsem pak z okna viděl, odkud jde kouř, bylo to jasný. Hned jsem volal hasiče. Koukali jsme na to z budovy padesát metrů od toho. V ten moment mi vůbec nedošlo, že to může až takto řachnout,“ popsal první minuty exploze. Jak prožil bílinské peklo?

Když na místo přijeli první hasiči, snažil se jim říci, o co jde. Na rozdíl od nich totiž coby zaměstnanec podniku o muničním skladu věděl. Jako speciálně upravené místo pro výbušninu fungovala zastřešená betonová kobka usazená v zemi už řadu let. Dříve se tam podle Hudce skladovala trhavina pro firmu zabývající se demoličními pracemi. „Dneska už se tolik neodpaluje. Využívá se na to těžká technika. Prostor měla v nájmu policie,“ konstatoval muž, který prožil horké chvilky kousek od epicentra exploze.

Při výbuchu podle něj kobka zafungovala jako dělo. Kusy střechy a také uskladněný muniční materiál vystřelily do vzduchu a rozmetaly se široko po okolí. Bylo obrovským štěstím, že dopadající předměty nikoho nezranily. Těžká železná traverza ze střechy dopadla až 150 metrů od místa exploze, na hlavní komunikaci vedoucí do sídlištní části Bíliny. Zasahující hasiči našli takových kusů několik, včetně šrapnelu velikosti dospělé boty a dalších částí munice. Okolí areálu pročesávají policisté ještě během dnešního dne.

"Nebylo to nic hezkého. Akorát jsem přijížděl do Bíliny, když byla velká rána. Pak do nebe stoupal dým, vytvořil se z kouře hřib. Projel jsem okolo toho místa po silnici, jako by se tu nic nedělo. Teprve až pak jsem potkával v protisměru hasiče," popsal, co viděl, jeden z projíždějících řidičů.

V Bílině vybuchl muniční sklad.
Bílinou otřásl výbuch v policejním muničním skladu, exploze byla slyšet daleko