Píše se rok 2020. Zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl si v uvolněné atmosféře na večírku v bytě v centru Prahy pouští píseň od známé kapely Kabát s názvem Colorado. A volebnímu manažerovi TOP 09 Jiřímu Fremrovi parafrázuje text: „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást.“

Měl ale smůlu. V tu dobu ho zrovna poslouchali detektivové z protimafiánského útvaru. A to i přesto, že se Redl snažil maskovat své aktivity a pravidelně se snažil hledat štěnice nebo tajně namontované kamery ve dvou konspiračních bytech v Dlážděné a Revoluční ulici.

Soud, právo, zákon, justice - ilustrační foto.
Kauza kolem bývalého náměstka Hlubučka: Soud poslal do vazby i jeho samotného

Tento týden veškeré Redlovy rejdy praskly veřejně. Ve středu ráno policie pozatýkala a obvinila jedenáct členů třináctihlavé skupiny manažerů městské firmy, politiků, podnikatelů a lobbistů, o které tvrdí, že se pokusila ovládnout peníze v rozpočtu největší pražské městské firmy – dopravního podniku.

A Michal Redl – osmačtyřicetiletý podnikatel a lobbista ze Zlína – měl podvody a korupci gangu dirigovat. Využil k tomu kontakty na vládní hnutí Starostů a nezávislých (STAN). Hlavně náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, který rovněž skončil mezi obviněnými.

Napojení na Krejčíře 

Redl je tak trochu tajemnou osobou. Informací o něm je v mediálním prostoru málo, chybí i fotografie. Dosud jej znal mimo Zlín jen málokdo. Až na policisty. Pro ně je Redlovo jméno spojeno především s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem. Redl s ním na počátku milénia spolupracoval.

Krejčíř jej tituloval „Míšo“, jak vyplývá z dopisů, které policie zabavila. Redl měl tehdy podle policie pomáhat Krejčířovi s tunelováním České spořitelny. Byl i obviněn, soudu ale unikl díky zdravotnímu posudku dokládajícímu velmi vážnou duševní chorobu.

Podle posudku dokonce neměl být schopen chápat průběh vyšetřování a soudního řízení. Kriminalisté sice získali informace o tom, že je posudek falešný, jenže nenašli k tomu důkazy.

Místa razií NCOZ v souvislosti s podezřelými zakázkami pražského dopravního podniku, Vinohradská, Vysočany.
Milionové úplatky: Hlubuček a další prý zasáhli do 8 zakázek dopravního podniku

V tehdejšímu policejnímu týmu byl i Karel Tichý, který o vztahu Krejčíře a Redla psal v knize Lovec mafiánů.

„Přesvědčil jsem šéfy i státního zástupce, že se osobně setkám s Michalem Redlem, hlavním bílým koněm Káčka (Krejčíře) v této kauze a nejen v ní. Byl Krejčířovým specialistou na DPH. Dle pokynů Káčka měl „tahat“ ze Spořky týdně 10-15 milionů cash. Cesta k němu vedla přes Jana Gottvalda. Ten si ho totiž posadil v roce 2002 k sobě do fotbalového klubu Petra Drnovice a tam ho seznámil s Krejčířem,“ napsal Tichý.

Když Krejčíř uprchl z Česka, začal Michal Redl postupně spolupracovat se zdejšími politiky. Blízko měl především k hnutí STAN, které teď může aktuální kauze potopit ke dnu.

Kontakty s Gazdíkem

Doma na Zlínsku se Redl začal stýkat hlavně s Petrem Gazdíkem, nynějším ministrem školství. Podle policie byl Gazdík v kontaktu s Michalem Redlem pravidelně a „zcela běžně komunikoval prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou“, napsal server Seznam Zprávy s tím, že jeho reportéři měli možnost seznámit se s policejním usnesením o Redlově trestním stíhání.

Naposledy se měli Redl a Gazdík setkat 13. listopadu 2021 v Suché Lozi. Lobbista měl politika ujišťovat, že jednání probíhají v „absolutně zabezpečené kanceláři“.

Podle policie navíc Gazdík v dubnu loňského roku s Redlem řešil mediální obraz hnutí STAN.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan.
Opozice vyzvala Rakušana k rezignaci. Není k tomu důvod, reagoval

Gazdík v rozhovoru pro Deník N řekl, že s Redlem zná ze Zlína.

„Řešil jsem s ním věci jako krajský radní. Já nevím, jestli je jeho kancelář zabezpečená. Vím, že ji pan Redl má ve Svitu (areál bývalých Baťových závodů ve Zlíně - pozn. red.). Mimo jiné tam má kancelář i můj místopředseda ve Zlínském kraji Ondřej Běták. Také poslanec Blaha z ODS, je jich tam celá řada. Já jsem tam většinou chodil za Ondřejem Bětákem. A pokud jsem se tam s ním (Redlem, pozn. red.) potkal a on mi chtěl něco říct, třeba mě pozval do kanceláře,“ řekl Gazdík.

Dodal, že jako krajský radní měl kancelář v 15. budově Svitu a krajská rada sídlí v 21. budově Svitu. „Vždycky se přecházelo, třeba několikrát denně. Občas se tedy stalo, že jsem venku potkal i Michala Redla. Nebudu přecházet na protější chodník a tvářit se, že toho člověka neznám. Znám se s ním společensky,” dodal Gazdík.

Poslanci stojí za ministrem 

Informace ke svému napojení na Redla popsal Gazdík ve čtvrtek i poslancům klubu STAN na mimořádném zasedání. „Zeptal jsem se našich poslanců na názor. Stojí za mnou,“ konstatoval. Na mimořádném sněmu hnutí na podzim chce obhajovat svou stranickou funkci. „Necítím žádnou vinu, nic špatného jsem neudělal,“ uvedl Gazdík. 

Michal Redl čelí v kauze také podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Podle serveru Seznam Zprávy se však jednalo o jednorázovou akci. Redl si loni v dubnu přivedl do bytu společnici a šňupali spolu kokain.

Zasedání pražského zastupitelstva, 16. 6. 2022.
Kontrola dopravního podniku: Forenzní audit se zaměří na podvody a zpronevěry

Spolu s Redlem je mezi obviněnými i Ivo Pitrman (51), Redlův osobní řidič a poslíček a ochránce skupiny. Server Seznam Zprávy uvedl, že v dokumentech o obvinění policie uvádí, jak Pitrman chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.