Zcela zaplněné ulice v centru Karlových Varů. Takový nápor lidí nezažilo město ani na loňském filmovém festivalu. Ve Smetanových sadech hlava na hlavě, nádvoří před Thermalem i protilehlý chodník nad řekou Teplou nebyly ani průchodné, všude davy korzujících lidí. Tak to vypadalo v krajském městě v pátek a v sobotu večer, konal se tam totiž 5. ročník světelného festivalu Vary září.

Jen málo lidí však mělo nasazenou roušku, doporučené dvoumetrové rozestupy nikdo neřešil. O víkendu se přitom v Karlových Varech konala další velká akce, City Triathlon, která naopak vyžadovala nošení roušek všude, a tedy i venku.

Rybářské závody policejních veteránů.
Policejní veteráni se tradičně sešli na rybách

Vedení města festival Vary září neodvolalo ani přes rekordní nárůsty nakažených covidem-19 v posledních dnech. „Celou akci od její přípravy konzultujeme s krajskou hygienickou stanicí. Jedná se o venkovní akci, kdy nejsou všichni soustředění na jednom místě, ale díky tomu, že světelné projekce jsou na různých místech města, lidé se rozptýlí. Máme na stanovištích dezinfekci, lidem bylo doporučeno vzít si roušky. Vše je po konzultaci s hygienou projednáno a schváleno,“ reagovala ještě o víkendu primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová.

Lidé si akci užívali. Hned osm známých karlovarských objektů se měnilo díky barvám světel mnohdy za doprovodu hudby. Snad nejvíce se líbila projekce na Mlýnské kolonádě, kde organizátoři festivalu chodili s obřími nafouknutými a nasvětlenými rybami. „Mně se ale nejvíce líbila pověst o svatebním průvodu ze Svatošských skal, která byla na chrámu Maří Magdalény,“ svěřila se jedenáctiletá Markéta Pokorná. Tato projekce byla jednou z pohyblivých a byla ztvárněna jako animovaná pohádka.