„Ozvala se rána jako z děla. Když jsem se podívala z okna, viděla jsem, že škodovka dole na ulici je plná ledu. Další kusy ledu ležely všude kolem. Štěstí, že na zadním sedadle nikdo neseděl a nikdo zrovna nešel kolem,“ popisovala Deníku obyvatelka Vančurovy ulice v Olomouci, kde dopoledne sjel ze střechy budovy zmrzlý sníh a dopadl na zadní sklo Škody Octavie.

Zdroj: DENÍK/Daniela Tauberová

Na místo přijeli hasiči a z plošiny zkontrolovali, zda na střechách domů v ulici ještě někde nečíhá další nebezpečí. Některé budovy nemají zábrany, které by zamezily samovolnému sesuvu sněhu.

Podobné výjezdy počítají hasiči od minulého týdne po celém Olomouckém kraji. Pády tajícího sněhu a rampouchů se naštěstí obešly bez zranění a rozsáhlejších majetkových škod.

Meteorologická stanice v Luké na Olomoucku, 13. 2. 2020
Kde se měří počasí. Podívejte se na meteostanici v Luké na Olomoucku

„Evidujeme tyto výjezdy již zhruba týden. Vyjíždíme v případech, kdy jde o bezprostřední ohrožení zdraví nebo majetku a když se jedná o veřejné budovy,“ připomněla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Připomněla, že povinnost odklidit sníh ze střechy leží na majiteli budovy. Ten také musí zajistit, aby střechy zachycovaly a odváděly sníh a led tak, aby neohrožovaly chodce a případně účastníky silničního provozu.

Výstavba na třídě Kosmonautů a třídě 17. listopadu v Olomouci - únor 2021. V popředí vpravo bytový komplex Šantova, za ním Envelopa Office Center
Mezi centrem Olomouce a nádražím vzniká moderní bulvár. Toto vše tam staví