Alespoň na olomouckém hlavním nádraží ještě v pondělí visel plakát propagující cyklopůjčovny ČD bike s takto vadným kolem. „Propagují půjčovnu defektních kol, které nemají brzdy. To nevymyslíš,“ kroutil hlavou cykloturista z Bruntálu, který se obrátil na redakci Deníku.

Skutečně. Ve vestibulu hlavního vlakového nádraží ještě v úterý lákala na půjčovny ČD bike reklama s cyklistkou sedící na kole bez přední brzdy.

Tramvajová nehoda v Liberci, která se stala v roce 1981.
Čtyřicet let od nehody: Nepozornost řidičky tramvaje vedla ke karambolu

Podle národního dopravce nešlo o záměrnou zkoušku znalostí povinné výbavy kol ani nešťastný vtip. „Záměr to z naší strany nebyl. Jednalo se o ilustrační snímek, který jsme pořídili ve fotobance,“ vysvětlovala mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

„Vloni byl tento plakát součástí regionální propagace cyklopůjčoven ČD Bike. Na to, že kolo nemá brzdu, nás upozornil jeden z cestujících. Plakát jsme tedy upravili a pro další propagaci jsme pak používali jeho upravenou verzi, kde je kolo s brzdou,“ uvedla.

Nepovedené poutače propagující půjčovny defektních kol tedy postupně mizí z nádraží v Olomouckém kraji.

Otevření? Na začátku května

A kdy cyklopůjčovny ČD Bike letos otevřou? „Plánujeme je otevřít na začátku května,“ informovala mluvčí.

Edgar Kosař z Krnova kvůli koronaviru změnil plány a zůstal na Islandu. Díky tomu teď prožívá historický okamžik zrození nové sopky a turistického ruchu v úplné pustině.
OBRAZEM: Dobrodruh z Krnova u islandské sopky. Ta je teď novou atrakcí země

Na bezpečnost půjčovaných jízdních kol se podle mluvčí mohou zákazníci stoprocentně spolehnout.„Všechna kola prochází odborným servisem. Velkou pozornost věnujeme také hygienickým opatřením. Kola proto po každé výpůjčce důkladně dezinfikujeme a samozřejmě čistíme i přilby a další vybavení,“ popisovala Vanda Rajnochová.