Všechny vyžebrané peníze utratí za alkohol, který tam poté popíjí. Dělají nepořádek, vysedávají na lavičkách, na něž by místní Brňanka Jitka Pokorná lidem vůbec nedoporučovala si sednout. Situaci s bezdomovci na brněnském Mendlově náměstí je podle ní v poslední době neúnosná. „Hlavně přes léto byla hrozná. S nedávným ochlazením se zlepšila a lidí bez domova ubylo,“ řekla žena přímo na místě reportérce Rovnosti.

Na prostranství nedávno ukončila provoz své kavárny Plovárna Mariana Trantinová. Podnik se nachází u před pár lety zrekonstruovaného parku, ve kterém hlavně přes léto pobývají lidé bez domova. „Zavřela jsem ji i kvůli problémům s nimi. Jednalo se o souhrn několika faktorů,“ sdělila Rovnosti Trantinová. Dál si nepřála situaci komentovat. O jejím kroku jako první informoval web Archspace.

Problémové situace s lidmi bez přístřeší v parku a jeho okolí vnímají i zástupci radnice Brna-středu, kteří kavárnu pronajímají. „O tom, že si lokalitu oblíbili, víme dlouhodobě. Proto byla jednou z podmínek podpisu smlouvy aktivní spolupráce při řešení této situace, která nefungovala. Dlouhodobě na místě intenzivně spolupracujeme se sociálními kurátory a městskou, případně republikovou policií a snažíme se je dostat odtamtud pryč,“ uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Ilustrační foto
Bez pomoci hudební kluby zkrachují, své rezervy už vyčerpaly

S bezdomovci se na prostranství opakovaně potýkají i strážníci, kteří tam dokonce čelili několika útokům. „Často opilých nebo zdrogovaných lidí. Dřív nám výrazně pomáhal institut zákazu pobytu, kdy po opakovaných závažných přestupcích mohl správní orgán dočasně znemožnit pachateli návrat na místo. Porušení zákazu už bylo trestným činem. Pokuty ani správní řízení nyní pro mnohé z nich nepředstavují prakticky žádnou hrozbu,“ popsala mluvčí Markéta Skřivánková. Doplnila, že alternativu za tento institut strážníci momentálně nemají.

Mendlovo náměstí patří mezi místa s nejčastějšími pochůzkami hlídek městské policie. Každý měsíc tam zamíří na téměř tři sta kontrol. „Právě parku a přestupnímu uzlu věnují zvláštní pozornost. Oblasti se kromě strážníků z místní služebny věnuje po celý den i pořádková jednotka městské policie,“ přiblížila Skřivánková.

Dění na náměstí monitoruje sedm kamer. Od září tam hlídky evidují hlavně drobné přestupky. Minulý měsíc jich bylo třiatřicet, od začátku tohoto měsíce deset.

Ilustrační foto.
Nezvaná "návštěva": když byl pryč, do domu v Brně se mu nastěhovali cizí lidé

Podle mluvčího brněnského magistrátu Filipa Poňuchálka navštěvují lokalitu pravidelně každý týden sociální kurátoři. „Naposledy zrovna minulý týden v parku kontaktovali tři lidi bez domova důchodového věku. Všechny plně informují o nabízených službách ve městě," zmínil Poňuchálek.

Brňané nezůstanou bez tamní kavárny příliš dlouho. Zástupci Brna-středu už vybrali nového provozovatele, který má otevřít do týdne. „Podepsali jsme s ním smlouvu se stejnou podmínkou, tedy povinností intenzivní spolupráce na řešení problém s lidmi bez domova. Problému si je nový provozovatel vědomý a chce ho s námi řešit,“ řekla Dobešová.

OLDŘICH HALUZA, SÁRA JESCHKEOVÁ