Naší první cílovou zastávkou byla Tyrolská vesnička Oberndorf pod Alpami, ležící 10 km od města Salzburg. Zde v kostelíku sv. Mikuláše o půlnoční mši dne 24. 12. 1818 měla premiéru nejznámější vánoční píseň „ Stille Nacht, heilige Nacht, alles schläft, einsam wacht…“ a odtud se rychle šířila do celého světa. V muzeu kaple Tiché noci (Stille Nacht - Museum) jsme si zakoupili suvenýry, které nám budou připomínat naši návštěvu tohoto památného místa.

Po příjezdu do Salzburgu naše kroky vedly do srdce historického centra tohoto slavného barokního města, kde se v nejhezčí nákupní ulici Getreidegasse 9 nachází jedno z nejnavštěvovanějších muzeí v celém Rakousku – Mozartův rodný dům Mozarts Geburtshaus. Tady spatřil světlo světa nejslavnější rakouský hudební skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart. Na třech podlažích tohoto domu jsou vystaveny dokumenty, rukopisy, grafiky, obrazy, osobní předměty, originální hudební nástroje a původní bytové zařízení připomínající život rodiny Mozartových. Po komentované prohlídce, poslechu hudby v poslechovém sálku a nákupu drobností v muzejním obchůdku jsme vyrazili na vánoční trhy.

Na trzích jsme ochutnali sladké Kaiserschmarren a Apfelraderln, zapili to silným Teufelpunschem a rovněž koupili typickou salzburskou delikatesu Mozartkugeln.

Dobře občerstveni jsme zamířili k dominantě Salzburgu, hradu a pevnosti Festung Hohensalzburg tyčícího se vysoko na kopci Mönchsberg nad městem. K němu nás naštěstí vytáhla lanová dráha. Po komentované prohlídce vnitřních prostor této tvrze, založené salzburskými arcibiskupy, jsme vystoupali nahoru na věž, ze které se nám při jasném slunném počasí nabízel nádherný výhled na celé město a zasněžené horské vrcholy Alp.

Vpodvečer před odjezdem do naší vlasti jsme si stihli koupit Weihnachtsgeschenke pro své blízké a popřáli si navzájem „ Gute Rückreise nach Heim…! “

Miroslav Valenz