Sádlové měkké perníčky - chuťově velmi dobré
560g hladké mouky, 350g cukru moučka, 3 polévkové lžíce tekutého medu, 100g sádla, 3 celá vejce, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 čajová lžička jedlé sody, 1 polévková lžíce perníkového koření

Tradiční perníčky
600g hladké mouky, 200g cukru moučka, 100g tekutého medu, 2 celá vejce, 100g másla, 1 polévková lžíce kakaa, 1 lžíce perníkového koření, 2 čajové lžičky jedlé sody

Postup je pro oba recepty stejný. Nejprve si rozpustíme tuk a vychladíme ho na pokojovou teplotu. Začneme šlehat vejce, přidáme koření, jedlou sodu, rozpuštěný tuk, tekutý med, cukr. Šleháním vše spojíme. Do této směsi zapracujeme mouku s kakaem, dokud nevypracujeme pěkné těsto. Mouku přidáváme postupně, dle potřeby.

Bílková poleva
150g moučkového cukru, 1 bílek, 2 kapky citronu

Polevu šleháme pomocí ručního elektrického šlehače na nižší obrátky přibližně 10 minut. Můžeme míchat také vařečkou ve skleněné misce nebo v kuchyňském robotu. Během šlehání bílků s citronem postupně přidáváme cukr, dokud nebude poleva husté krémové konzistence. Uchováváme v uzavřené krabičce nebo pod vlhkou utěrkou. Barvíme potravinářskými barvami. Na zdobení tenkou linkou si naplníme menší kornoutek přibližně dvěma lžičkami polevy. Lépe se nám s ním bude zdobit.

K Chodským perníčkům ji přivedla babička

Vůni perníčků zná každý. Ludmile Fliegelové učarovala už v dětství, kdy perníčky pekla její babička. „U ní jsem vídala, jak je zdobí. Zdobila je ještě donedávna, tedy více než 40 let,“ popisuje Fliegelová, která reprezentuje třetí generaci cukrářek v rodině proslulé výborným cukrovím a chodskými koláči.

Ludmila Fliegelová během zdobení.Ludmila Fliegelová během zdobení.Zdroj: archiv Ludmily Fliegelové, Domažlicko

„Čas od času jsem s dcerami nějaké perníčky na Vánoce nebo Velikonoce nazdobila, ale zdobit víc, nebo zkoušet nové věci, to mě nelákalo. Nebyl na to ani čas. Až když dcery odrostly, řekla jsem si, že bych mohla péct a zdobit perníčky na různé akce. A hlavně s chodským motivem,“ pokračuje Ludmila, kterou mnozí oslovují familiérně Lidka. Už její babička malovala na perníčky originální chodské motivy, její perníčky ale byly hnědé. „Já jsem jim přidala bílý podklad tak, jak chodský motiv vídáme na keramice a rázem tu byly Perníčky z Chodska. Tak jak jsem před čtyřmi lety na Velikonoce začala, už jsem se nezastavila,“ vysvětluje nadšená perníkářka.

Chodské perníčky mají úspěch nejen jako upomínka z Chodska, ale například i na svatbách. Motiv se hodí i na vánoční ozdoby, ale především pak na velikonoční perníčky. „Stejně jako na jaře rozkvétají zahrádky, mně pod rukama rozkvétají perníčky,“ usmívá se Lidka. Díky internetu a navštěvovaným kurzům se zároveň učí nové techniky. „Je tolik možností jak dekorovat perníčky, každý si svůj styl najde. O všechny mé dosavadní znalosti, zkušenosti a fígle se podělím v připravované knize Tajemství perníčků, kde bude popsáno i velké množství technik zdobení,“ říká Lidka. Malovat perníčky dnes umí i její dcera Míša, která jednou možná převezme rodinnou tradici.

Pečení a zdobení perníčků je podle Lidčiných slov stejné jako kterékoli jiné řemeslo. Je za ním spousta práce, ale i radosti. Tu největší má paní Lidka, když je o její perníčky zájem a potěší nejen děti, ale i dospělé. (mv)