O tom by mohli vyprávět všichni, kdo měli to štěstí se s ním osobně setkat. Do posledních chvil svého života sršel vtipem, vyprávěl anekdoty a sypal z rukávu citáty Aristotela, Hemingwaye a dalších světových autorů.

„Literatura vyhmatává ze zmatku existence okamžiky, které proměňují šťastný život člověka v nešťastný a nešťastný ve šťastný. Hledá, co dává existenci člověka smysl. Je to práce i radost a radost i utrpení. Literatura znamená pravdu. Tu nejvyšší hodnotu naší existence.“ Arnošt Lustig, O literatuře

Je sympatické, že Dana Emingerová se rozhodla podělit se s čtenáři o řadu cenných informací. Tahle knížka vás sice nenaučí psát, ale může vás naučit myslet. Důležité je, že kurzy tvořivého psaní, inspirované duchem A. Lustiga, pokračují v Divadle Dobeška zásluhou autorky této knihy dál.

Pokud byste si chtěli přečíst něco z její tvorby, doporučuji Hovory s Viktorem Fischlem nebo Něžnou tygřici, což je soubor vtipných povídek z rodinného života. Těm, kteří mají knihy Arnošta Lustiga rádi, bych doporučil vynikající monografii Aleše Hamana či knihu Karla Hvížďaly Tachles, Lustig.

Ivan Nikl