Byl to člověk kouzelné fantazie, o čemž se můžeme přesvědčit i v knize Vila mystérií. Krátké texty zachycují jeho sny od osmnácti do padesáti šesti let.

Vypráví nám o světě fantastických architektur i oprýskaných fresek,o bájných i skutečných zvířatech, cestách do dalekých zemí či o magických světelných efektech. Jsou tu průvody, politické události, společenská setkání, krásné ženy, přátelé a pocit trvale unikající energie i ztraceného mládí. Možná naposledy se zde setkáváme se zvláštním Brdečkovým humorem, kde ve smích zazní i teskná melancholie.Jiří Brdečka byl filmovým kritikem, kreslil vtipy, napsal románovou parodii, divadelní hru, stal se filmovým scénáristou, textařem i režisérem animovaných filmů.

Byl to člověk kouzelné fantazie, o čemž se můžeme přesvědčit i v knize Vila mystérií. Krátké texty zachycují jeho sny od osmnácti do padesáti šesti let. Vypráví nám o světě fantastických architektur i oprýskaných fresek,o bájných i skutečných zvířatech, cestách do dalekých zemí či o magických světelných efektech. Jsou tu průvody, politické události, společenská setkání, krásné ženy, přátelé a pocit trvale unikající energie i ztraceného mládí. Možná naposledy se zde setkáváme se zvláštním Brdečkovým humorem, kde ve smích zazní i teskná melancholie.

Ivan Nikl