Šípky není třeba vypeckovat. Tedy aspoň já to nedělám, protože je to příliš pracné a pro dobrý výsledek to skutečně není třeba. Šípky je však třeba očistit, odříznout bubáka a stopku. Já je před samotným vařením ještě rozpůlím.

Šípky pak podlijeme vodou tak, aby byly potopené, a dusíme do měkka, což je proces zhruba na půl hodiny. Plody je nyní třeba rozmačkat a důkladně propasírovat. Já si na začátku pomáhám ještě tyčovým mixérem, poté poctivě pasíruji. Celou směs pak znovu lehce podlijeme a vaříme dál, necháme projít varem, poté zase pasírujeme. Tohle ještě jednou zopakujeme a máme základ na marmeládu.

Teď je čas na to, abychom přisypali cukr. Záleží na chuti, já dávám na čtyři díly šípků jeden díl cukru. Důkladně promícháme a směs znovu přivedeme k varu, aby se cukr dobře rozpustil. Tekutější protlak je třeba zahustit želírovacím cukrem, aby nám to neteklo jako polévka. Marmeládu máme hotovou, teď už jen zbývá ji zavařit.

Se šípkovou marmeládou slavím každý rok velký úspěch, neboť ji dávám do vánočního lineckého cukroví, takže to vřele doporučuji. Do cukroví ji dávala už moje babička a ta se v kuchyni opravdu uměla otáčet. Dobrou chuť.

Marie Tomášová