Knihu vydala na sklonku loňského roku Knihovna města Plzně za podpory Plzeňského kraje a spolku Pro libris v nakladatelství ArtKrist. Z důvodu okolností souvisejících s pandemií covid-19 však musela být její veřejná prezentace odložena.

Hlavní autorka, archivářka PhDr. Jitka Janečková z Archivu města Plzně v úvodu velkoformátové, více jak čtyřsetstránkové publikace, popisuje počátky a vývoj sladkého řemesla - perníkářství a později cukrařiny - v dobových souvislostech.

Další kapitoly zpracovali: Domažlice, Kdyně a Klatovy (Mgr. Jitka Kurcová, etnografka Klatovy), Perníkáři v Horažďovicích, Hnětynka - prácheňská krajová specialita (PhDr. Zdeněk Polanský, ředitel Městského muzea Horažďovice), Jižní Plzeňsko (Mgr. Michal Rys, Mgr. Michal Červenka, Alena Linhartová, Eva Kocurová), Rokycansko (PhDr. Hana Hrachová, PhD., vedoucí Státního okresního archivu Rokycany) a Sušice (PhDr. Jan Lhoták, PhD., historik Muzeum Šumavy Sušice).

Kniha dále obsahuje vzpomínky a výpovědi pamětníků cukrářů první poloviny 20. století či jejich potomků až po současníky, které převážně posbíral cukrář a badatel Vladimír Milt. Texty doplňuje bohatá a unikátní dokumentace, fotografie z institucionálních fondů a soukromých archivů. Součástí jsou též originální cukrářské recepty, jmenný rejstřík a slovníček termínů a slangu.

Komponovaný pořad byl prosycen příjemnou atmosférou za účastí několika potomků cukrářských rodů i současných cukrářů.

Eva Hubatová