V Ronšperku se jí do roku 1906, než Heinrich zemřel, narodilo dalších pět dětí. Když její nejstarší syn Hans dosáhl plnoletosti, odstěhovala se Micuko do Mödlingu u Vídně, kde se o ni starala její dcera Olga. Té také diktovala Micuko své vzpomínky a životní postřehy včetně ukázek japonské prózy a poezie.
Památka Micuko v Poběžovicích ožila zároveň s prvními pokusy zachránit poběžovický zámek. Tehdy se také do Poběžovic vrátil, alespoň na pamětní desce, druhorozený syn manželů Heinricha a Micuko, Richard, zakladatel předválečného protifašistického spolku Panevropa. Poběžovický zámek dřímá, jeho obnova zatím nebyla dokončena, ale na Micuko se zde stále vzpomíná.
Poprvé Micuko „ ožila“ v roce 2005, kdy vyšly tiskem Paměti Hraběnky Micu Coudenhove-Kalergi, které jsou uloženy ve Státním oblastním archivu v Plzni. Přepis z rukopisu provedly Mgr. Alena Vondrašová a Mgr. Ladislava Váňová. Součástí publikace jsou i úryvky ze vzpomínek jejího syna Richarda. Paměti Micuko nevyprávějí souvislý příběh. Je to spíše obraz její vnitřního světa a toho, co ji v životě nejvíce oslovilo. Paměti obsahují i básně a krátké příběhy, jejichž je Micu zčásti i sama autorkou. V roce 2014 vyšly Paměti v druhém vydání.
V roce 2015 pak vyšla beletrizovaná biografie MITSUKO Matka moderní Evropy?. Její autorkou je Mgr. Vlasta Čiháková Noshiro,Ph.D. Dílo sice vychází ze skutečných událostí v životě Micuko, ale její příběh je zde spíše podáván pohledem autorky knihy na Mitsu a její dobu. Ale je to dílo čtivé a zajímavé.
Do třetice vstupuje Micuko do Poběžovic v díle Hraběnka přišla z Tokia. Autorkou je paní Masumi Schmidt- Muraki, spisovatelka, která od roku 1968 žije v německém Mnichově. Napsala několik knih, jejichž hlavním námětem jsou osudy Evropanů nebo Japonců svým osudem spjatých s Japonskem a Evropou. Knížka o Micuko pod názvem Mitsuko Coudenhove – Kalergi a jejích sedm dětí vyšla v roce 2001.
V roce 2017 pak byla přeložena do němčiny .Do češtiny ji přeložila paní Alena Vondrušová. Křest této knihy se konal 7. září 2019 na Městském úřadě v Poběžovicích a přítomna byla i sama autorka. Paní Muraki má velké zásluhy i o restaurování některých fresek v části opraveného zámku, na které přispěli i její japonští přátelé. Díky ní pak mohla být v revitalizovaném poběžovickém parku v roce 2015 založena i Richard Coudenhove – Kalergi Zen zahrada míru.
Kniha Hraběnka přišla z Tokia ukazuje Mitcu jako ženu, která se sice v prvních letech podřídila zcela svému manželovi, ale která si po jeho smrti uchovala samostatnost. A všech sedm dětí vypravila do světa, i když skoro žádné z nich pak nežilo podle jejích představ. Pro sebe si pak uchovala emociální vztah k rodné zemi i jistou vnitřní svobodu.

Marie Špačková