Suroviny:


dančí kýta  1kg

uzený špek 80 g

sůl

mrkev 2 ks
 
celer menší 1 ks
 
máslo 2 lžíce
 
sádlo1 lžíce
 
bobkový list 3 ks
 
mletý pepř
 
celý pepř 5 kuliček
 
celé nové koření 3 kuličky
 
jalovec 2 kuličky
 
velká cibule1 ks
 
rozmarín


tymián


kousek citronové kůry

třtinový cukr 4 lžíce
 
200 ml bílého vína

 
1 lžíce plnotučné hořčice

 
800 ml vývaru nebo vody

 
200 ml smetany ke šlehání


citronová šťáva na dochucení

Dančí kýtu prošpikujte udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček špeku. Maso osolte a opepřete. Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření zhruba 3 minuty.Přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte.Po chvilce přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem.

Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba 2 hodiny.Měkké maso vyjměte a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte.Dochuťte, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povařte.Maso krájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem.


Jaroslav Němec