Dne 28. října vystoupili v Klatovech bratři Daniel Klánský a Lukáš Klánský, kteří se oba profesionálně věnují vážné hudbě. Lukáš doprovázel svého bratra Daniela na klavír a společně vystoupili se skladbami od světoznámých českých autorů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Výhled z Třístoličníku
Vydejte se do míst, kde na trůnech seděli králové Čech, Rakouska a Bavor

Daniel Klánský je přední český basbarytonista, který se představil na mnoha koncertech v tuzemsku i v zahraničí a to například ve Florencii, Miláně nebo Římě. Je vítězem několika pěveckých soutěží, finalistou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka a absolutním vítězem a držitelem ceny Českého rozhlasu na Mezinárodní písňové soutěži B. Martinů. Od května 2015 hostuje v opeře Národního divadla.

Beseda s Janem Dvořákem, mluvčím NP Šumava.
Studenti besedovali s mluvčím NP Šumava

Lukáš Klánský je jedním s nejvyhledávanějších klavíristů současné mladé generace. Je žádaný jako sólista, ale i jako komorní hráč. Jako člen Lobkowicz tria získal se svými kolegy Janem Mráčkem a Ivanem Vokáčem v roce 2014 první cenu a cenu publika na soutěži Johannese Brahmse v Pörtschachu. Od té doby tento soubor vystoupil na nejvýznamnějších festivalech v České republice a zahraničí. 

Barbora Bergmanová