Ten se musí připravovat i na další černý scénář, který hrozím s návratem republiky do čtvrtého epidemického stupně rizika.

Nově musíte váš podnik namísto ve 22:00 zavírat už ve 20:00. Co to pro vás znamená?

V praxi se nejedná o dvě hodiny, ale o celý večer. A to pro nás znamená minimálně 5procent tržby dolů. Pivaři do hospody nepřijdou, pokud budou vědět, že v 8 budou muset zase odejít. Kdybychom mohli zavírat později, seděli by tu ti samí lidé, jen déle. Je to škoda. Přišli jsme i o tu malou náplast.

A jak u vás minulý týden proběhlo znovuotevření hospody?

Čtvrteční otevření proběhlo bez problémů. Lidé se těšili a bylo to znát. Na otvíračku dorazili všichni štamgasti i spousta dalších žíznivých pivařů. Je jen škoda, že jsme mohli obsadit jen polovinu kapacity, protože jinak by bylo plno úplně. A zavíračka v deset tomu moc nepomohla. Ačkoliv to bylo lepší než to, čím se musíme řídit dnes.

O termínu otevření jste se dozvěděli jen pár dni v předstihu. Co všechno bylo potřeba připravit?

Nejdřív jsem musel zkontrolovat pivo, které máme ve sklepě nebo chladícím boxu. Důležité bylo taky řádně umýt veškeré pivní sklo prostředky k tomu určenými. To se týká i výčepního pultu a všech oplachových van a zařízení na mytí sklenic. Houbičkou, sanitačními prostředky a vodou jsem pročistil i pivní vedení a veškerá těsnění jsem promazal potravinářskou vazelínou.

Michaela Dvořáková (vpravo) musela ve své restauraci značně omezit provoz. Vaří jen hotovky.
Vládní opatření, to je cílená likvidace živnostníků, říká majitelka

To zní jako spousta práce.

Ale je to potřeba. Stejně jako zkontrolovat, jestli mám potřebné množství tlačného plynu. A kompresorem vyfoukat výměník tepla u chlazení a chladící vany. Tu vynucenou pauzu jsem se rozhodl využít i k rekonstrukci sklepních prostor a výčepu.

Prozradíte, jak se jarní i podzimní uzavírka projevila na tržbách vaší hospody v porovnání s minulým rokem?

Obojí bylo nepříjemné. V létě se nám díky hezkému počasí a vysoké návštěvnosti venkovního areálu tržby maličko vykompenzovaly. Ale jak to dopadne teď, po druhé vlně, to ještě nevím. Co se týče tržeb a zisků, bude tento rok velice podprůměrný.

Využil jste možnosti prodávat pivo přes výdejní okénko?

Přes okénko jsem pivo neprodával. Nemáme v nabídce polední menu a prodávat pouze pivo v PET lahvích by nebylo rentabilní. Ale přišel nám na pomoc pivovar Gambrinus. Ten hned po otevření připravil pro návštěvníky zajímavou akci. Každý, kdo si v době od 25. května objednal a zaplatil pivo ve kterékoli hospodě, ve které se čepuje pivo Plzeňského Prazdroje, dostal další zdarma.

Chystáte něco na Vánoce, abyste přilákali víc pivařů a dohnali tak alespoň částečně ztráty vzniklé výpadkem?

U nás byly vždy vánoční svátky hodně navštěvovaným obdobím roku. Původně jme chystali naše klasické karetní turnaje a různé vánoční večírky. I když jen s polovinou kapacity. Teď ale bohužel netušíme, co můžeme čekat. Ale věřím tomu, že ten následující rok bude pro nás všechny lepší a všechny ty zrušené oslavy narozenin, turnaje a večírky si užijeme dvakrát tolik.

Fotografie ze spisu, které zveřejnil M. Svatoš, ukazují pohled do cely a postel, na níž měl vězeň Petr K. uhořet.
GIBS: Při smrti uhořelého vězně nikdo z bezpečnostního sboru nepochybil