„Provoz zahájíme ihned, jak nám to vládní opatření umožní. Doufáme, že se tak stane do poloviny prosince. Přesto i tak očekáváme, že budeme jedním z prvních míst u nás, kde se bude moci začít opět lyžovat,“ řekl mluvčí.

Kromě sněhu, který na Monínci vyrábějí již od počátku října díky technologii Snowfactory, jež umí vyrábět sníh, i když je venku nad nulou, jsou připravené i scénáře hygienických opatření. Na jejich dodržování bude dohlížet speciálně vyčleněný tým.

Povinné roušky v obchodech.
V Česku začal platit třetí stupeň PES: Co vše se otevírá, jaká jsou nařízení

Mezi hygienická opatření bude nutnost například nutnost dodržování rozestupů při nástupu na vlek či lanovku. „Také pravidelná dezinfekce pracovních oděvů zaměstnanců areálu. Chybět nebude ani každodenní dezinfekce interiéru budov areálu, včetně kritických míst, jako jsou kliky, umyvadla a toalety,“ doplnil Radek Polák.

Oproti loňskému roku skipasy podražily o zhruba tři až pět procent. Za celosezonní permanentku dospělý zaplatí8390 korun, pro dítě vyjde na 6290 korun. Za celodenní skypas v hlavní sezoně pak dospělý zaplatí 670 korun u pokladny, přes e-shop jej lze pořídit za zvýhodněnou cenu 620 korun.

Kromě celodenních, dvou či čtyřhodinových a večerních skipasů si lyžaři mohou zakoupit i takzvanou Hodinovou peněženku. „Hodinová peněženka na třicet hodin je pro dospělého za 2855 korun, pro dítě a seniora za 2140 korun. Peněženku lze využít i v rámci akce dítě a dospělý, u tohoto tarifu je speciální ceník. Na třicet hodin je to u dospělého a dítě 4850 korun,“ informoval Polák.

Česká poštovna ze Sněžky našla místo u výstupu z lanovkové dráhy na Monínci.
Nejstarší poštovnu ze Sněžky najdete u výstupu z lanovky na Monínci

Středočeský lyžařský areál se zaměřuje především na rodiny s dětmi. Zatímco rodiče si užívají zábavu na hlavní sjezdovce, začínající malí lyžaři dovednosti získávají ve zdejší lyžařské školičce. Po skončení výcviku je pak pro děti připravena herna Moniště. U horní stanice lanové dráhy Areálu Monínec si pak zájemci mohou prohlédnout starou dřevěnou poštovnu, která stávala na vrcholu Sněžky. Sem byla přestěhována v minulém roce.

Pokud to sněhové podmínky dovolí, na své si přijdou i běžkaři. „Jedná se například o malý okruh v blízkosti Javorové skály či delší trasy směrem na Veletín nebo k Alenině Lhotě,“ doplnil Radek Polák.

Sníh bez chemie
Technologie je založena na klasickém chladícím principu a celý proces výroby se odehrává v uzavřeném okruhu. Sníh je proto také bez jakýchkoliv chemických přísad a je založený pouze na dvou hlavních zdrojích – vodě a vzduchu. Tento sníh tvoří kvalitní podklad pro další zasněžování, jímž je areál už celou řadu let standardně vybavený.

Zdroj: Lyžařský areál Monínec