Ministerstvo zdravotnictví přesunulo Srbsko a Černou Horu do takzvané červené kategorie v pátek. Důvodem je zhoršená situace kolem šíření koronaviru v těchto státech.

Zatímco Srbsko nepatří mezi časté cíle českých turistů, Černá Hora je v poslední době oblíbenou destinací. Nynější omezení se podle cestovních kanceláří dotkne několika stovek lidí.

Dubrovník v Chorvatsku.
K omezení přistoupila další země. Chorvatsko zavede povinné roušky v obchodech

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež o víkendu ČTK řekl, že opatření je překvapivé a zbrklé, protože Černá Hora patří podle něj k bezpečným zemím. Zhoršená situace panuje v posledních dnech i v Chorvatsku, které nicméně Česko dál považuje za stát s nízkým stupněm rizika.

Situace v Bulharsku

Česko sleduje také situaci v Bulharsku, kde přibývá nakažených. "Data v Bulharsku se horší. Víme, že některé státy vyřadily Bulharsko ze svých seznamů bezpečných zemí. U nás zatím na seznamu zůstává," řekl v neděli serveru Lidovky.cz ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Hlavní město Černé Hory Podgorica
Zařazení Černé Hory k rizikovým je zbrklé. Týká se stovek Čechů, tvrdí cestovky

Stát sestavuje pro cesty do zahraničí tzv. semafor, který hodnotí míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých evropských zemích a na základě toho stanovuje pravidla pro cestu z nich do Česka. Parametry a kritéria vycházejí z hodnocení epidemiologických kritérií pro každou zemi.