Dojíždět do práce nebo do školy metrem, tramvají, trolejbusem či autobusem je finančně výhodnější než sednout do auta. Z cenového srovnání vyplynulo, že v krajských městech stačí na roční kupon jen něco málo přes desetikorunu denně. Za cenu ročního předplatného MHD lze při dnešních cenách naplnit jen jednu osmdesátilitrovou nádrž.

V menších městech, kde MHD obvykle zajišťují pouze autobusy, lidé za roční ježdění zaplatí nejčastěji mezi dvěma a třemi tisícovkami. Existují však i města, kde to může být podstatně více. V Jirkově je nejdelší časové jízdné 90denní. Pro dospělého stojí 1470 korun. Za rok tak cestující za kupony zaplatí téměř šest tisíc.

Podobně nadprůměrně vysoké částky platí za MHD i v ostatních městech Ústeckého kraje se dvěma výjimkami: Lovosicemi a Litoměřicemi. Zdejší radní usoudili, že nejlépe bude mít veřejnou dopravu naopak zcela zdarma. Bezplatně se vozí také obyvatelé Strakonic.

FutureTech City v Říčanech u Prahy ve čtvrtek 23. června 2022.
VIDEO: Autobus, který si vystačí bez šoféra. Podívejte se, jak vypadá uvnitř

Kuriózní je ceník MHD ve Frýdku-Místku. Jednorázová jízdenka zde stojí dvacetikorunu, zatímco celoroční předplatné pro důchodce, děti, studenty i dospělé vyjde na pouhou korunu.

Návštěvníci, kteří při své cestě chtějí využít MHD, dnes spíš než hotovost potřebují platební kartu či mobil, ideálně s příslušnou dopravní aplikací. Díky tomu budou mít svezení jednodušší a často i levnější. Navíc v některých městech – například v Ostravě – už papírové jízdenky vůbec neexistují.