Je vám byt malý a rádi byste alespoň o víkendech trávili čas v domku se zahradou, ideálně někde na samotě u lesa? Pak si na něj připravte zhruba 1,5 milionu korun.

Deník ve spolupráci s inzertním serverem a novinami Annonce třetí rok v řadě propočítal průměrnou cenu aktuálně nabízených chat a chalup. Výsledek? Oproti loňsku poskočila o téměř 13 procent a vyšplhala se na aktuálních 1 442 690 korun.

Suverénně nejdražší zůstávají nemovitosti k rekreaci v nejvyšších českých horách, tedy v Krkonoších. Jen za poslední rok tam cena přes inzeráty nabízených chalup poskočila o milion na rekordních 3,8 milionu.

Krkonoše vs. zbytek

To v dalších rekreačních oblastech země se dá víkendové bydlení pořídit za méně než polovinu. Třeba na Šumavě vychází na 1,5 milionu (nutno ale podotknout, že se jedná o menší stavby na menších pozemcích).

„Pokud by chtěl člověk ušetřit, v Jeseníkách se v jako jediné chatařské oblasti cena snižovala, konkrétně o 15 procent,“ komentuje statistiku Lenka Černá, ředitelka Annonce.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Zajímavé okolí Prahy

Na první pohled překvapivé výsledky dávají ceny ve středních Čechách. V tamních rekreačních oblastech, jako je Křivoklátsko či Posázaví, lze pořídit chatky levněji než v okolí metropole. „Kolem Prahy se vzhledem k vývoji cen všech nemovitostí posouvá i cena chat a chalup, lidé je často využívají k celoročnímu bydlení,“ podotýká Michael Matyáš z REALCITY.

Ještě překvapivěji se může jevit průměrná cena nabízených chatek v samotné metropoli – jen o pár tisíc převyšuje milionovou hranicí.

„Často však jde o skutečně drobné objekty. V přepočtu na metr čtvereční pozemku patří Praha mezi nejdražší a v ceně za metr zastavěné plochy je metropole opět zdaleka nejdražší,“ dodává Černá.

Ve třech krajích se dá chata či chalupa pořídit v průměru pod milion korun: na Zlínsku (ale mimo Beskydy), v Moravskoslezském kraji (mimo hory) a na Pardubicku.