Nejčastější rekonstrukce se týkají panelákových bytů, kterých je v Česku kolem 2,5 milionu. Patříte mezi jejich obyvatele? Pak možná právě ten váš prošel více či méně zdařilou obměnou. Ve spoustě z nich se však původní provedení ze 70. a 80. let udrželo až do současnosti. Pokud jste tedy náhodou zdědili po prarodičích starý omšelý byt na sídlišti, který chcete věnovat potomkům, případně jej pronajímat, jistě přemýšlíte, jak ho v moderním duchu proměnit.

Architekti ze studia A1Architects však vymysleli pro nový dům nápadité řešení. Stavbu rozdělili na tři křídla, která kaskádovitě rozložili ve svahu.
I na pozemku se svahem se dá stavět. Vznikl "Holubí dům" s úchvatným výhledem

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkÚskalím většiny panelákových bytů je jejich dispozice. Často jde o striktně oddělené místnosti, proto působí tak stísněně. Absolutním nedostatkem bývají úložné prostory a největším nešvarem pak umakartová jádra v koupelnách. Před dvaceti lety se to řešilo obložením umakartu sádrokartonem.

„Tahle úprava ale není nejšťastnější, protože ubírá z již tak malého prostoru sociálního zázemí. Proto je vhodnější celé jádro vybourat a znovu vyzdít,“ vysvětluje Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu. Nabízí se propojení koupelny s toaletou. Tohle uspořádání ale určitě nebude fungovat v případě rodiny s více dětmi. I proto je vždy lepší, aby zůstala toaleta od koupelny oddělena. Pokud to ale rozvody a velikost bytu umožňují, je ideální zbudovat ještě jeden oddělený záchod navíc.

Vzdušnost a moderní vzhled panelovým bytům dodá propojení kuchyně s obývacím pokojem, které v původních půdorysech bývaly téměř vždy oddělené. Dalším kamenem úrazu bývá „zděděné“ nevzhledné lino, většinou po léta zametené pod koberec „ode zdi ke zdi“. Nová podlahová krytina či dlažba v předsíni a kuchyni interiéru hodně pomůže.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků

Dříve či později se základem většiny domů a domácností v Česku po rozbití současných plynových kotlů stanou kotle kondenzační.
Jak správně vybrat plynový kotel: alfou a omegou je účinnost a výkonový rozsah

Dále se v magazínu Bydlení dočtete:

- Vlídné barvy babího léta
- Rozhovor: Architektka Klára Valová
- Krása poctivého dřeva

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.