Tentokrát odpovídá Zdeněk Fořt, ředitel divize ojetých vozů skupiny Emil Frey v ČR.

Jak hodnotíte z pohledu vašeho byznysu letošní rok na trhu s ojetými vozy?
Zdroj: Deník

V první polovině roku byla poptávka po ojetých vozech velmi vysoká, a to zejména z důvodu nedostatečné výroby nových vozů. V druhé polovině došlo k výraznému ochlazení poptávky jako dopad současné ekonomické a politické situace.

Kdybyste měl definovat tři klíčové události pro vaši firmu, které vás v uplynulých třech letech ovlivnily, které by to byly?

Z hlediska globálního automobilového trhu pro nás byla klíčovou událostí čipová krize. Ta radikálně snížila nabídku nejdříve nových a následně i ojetých vozů. Dalším zásadním milníkem je nařízení Evropské unie nastavující limit průměrných emisí na 95 g/km a z toho vyplývající pokuty pro automobilky. Tento krok zásadním způsobem modifikoval složení naší nabídky ojetých vozů ve prospěch nízkoemisních vozů. A za třetí významnou událost bych označil založení internetového portálu autosphere.cz. Vznikl v roce 2020 a sjednotil na jediné místo veškeré nabídky našich referentských i dealerských vozů. Nyní je našim klíčovým prodejním nástrojem.

Mění se v současné situaci preference zákazníků? Jak?

Preference zákazníků se nemění, ale v současné době dochází v mnoha případech z důvodu navyšování životních nákladů k odložení rozhodnutí o nákupu nového či ojetého vozu.

Brutálně rychlých vozů Praga vznikne jen 89
Praga Bohema je nejbrutálnější vůz české historie. Vznikne jich jen 89

Jak vidíte budoucnost prodeje ojetých vozů?

Prodej ojetých vozů se bude více a více přesouvat z malých autobazarů do značkových sítí (např. Peugeot Vyzkoušené vozy), které zákazníkům nabízejí prověřené a certifikované vozy se zárukou.

Které vozy se u vás v prodeji dostanou do TOP 5?

Stejně jako u nových vozů i u ojetých vozů začíná dominovat kategorie SUV. V našem případě jde o vozy Peugeot 3008, Peugeot 5008, Citroën C5 Aircross či Opel Grandland.

Vidíte budoucnost v on-line obchodu ojetých vozů?

Ano, na naší on-line platformě www.autosphere.cz nabízíme přes 3000 ročních, předváděcích a ojetých vozů autorizovaných dealerů značek Peugeot, Citroën, Opel, DS a Subaru. V současné době zákazníci stále preferují osobní prohlídku vozu spojenou s předváděcí jízdou, ale již pracujeme i na možnosti klasického on-line nákupu a dodání vozů až ke dveřím zákazníka.

TipCars.comTipCars.comZdroj: Deník

Špatně hodnocená ojetina na německých STK - BMW X6
Varování z německých STK: Pozor na ojetá mladší BMW a všechny Dacie!
Mercedes-Benz B bodoval u TÜV ve všech sledovaných věkových kategoriích
Králem spolehlivých ojetin je rodinný Mercedes. Co dále doporučují technici TÜV?
Volkswagen Touran působí usedle, ale je to dobrý rodinný společník
Dost odolný i pro nezbedné děti: Test ojetého VW Touran v ceně do 300 tisíc Kč