Na jaře, spolu s jiřičkami a o dost níže, než jsou letové cesty, zabydlí oblohu také menší letadla a zvuk jejich motorů doplní orchestr sekaček ze zahrad. Letiště začínají lákat na letecké dny (dnes airshow). Jeden z tradičních se nedávno konal na letišti v Plasích. Akce se opět povedla a dočkala se zasloužené chvály. A přes Facebook a ukázky na YouTube jsem se tak proklikal i k osmi krátkým filmům z historie plaského aeroklubu, které mě zaujaly svou atmosférou.

Jakub Horák
Pěna dní: Vyžraná pokladna

Jde o sérii autentických filmů, černobílých i barevných, které trvají vždy jen několik minut. Jsou natočené bez režie ruční kamerou a jsou z těch filmíků, z nichž útržky (tedy vlastně útržky z útržků) dnes tvůrci reklam rádi vkládají do svých „commercialů“, aby je více přiblížili životu.

Už jsme si dávno zvykli na to, že věci, které děláme, je třeba dobře prezentovat, „prodat“ je, udělat jim reklamu. Ale amatérské záběry z aeroklubu v Plasích nejsou ani rafinovanou virální reklamou či prezentací a nepřipomínají ani propagační šoty tehdejšího Svazarmu.

Není tu řeč o závazcích a úkolech (i když vidíme rozestavěné zázemí letiště a míchačku na beton). Průvodce filmem, možná doyen klubu, mluví o lidech – připomíná hlídače pana Černého, Láďu – „opraváře všeho, co na letišti je“… Snad o každém, kdo se na filmu mihne, řekne pěkné slovo. O všech lidech kolem plaského létání i něco o jejich dětech, z nichž některé v klubu už dávno odrostly a jsou z nich piloti. Vzpomene i mladou parašutistku „Jolanku, která nám zahynula při seskoku na letišti Plzeň-Bory“.

David Nesnídal
Pěna dní: V lese příběhů

Vidíte účesy, kotlety a límce, které se dávno nenosí, auta, kterými se už nejezdí. V podkresu k amatérskému filmu zní dechovka, jakou už snad žádné komerční rádio nehraje. Ale všechno spojují letadla, z nichž mnohá stále uvidíte na obloze.

Letadla nestárnou tak rychle jako auta. Nepodléhají tolik módě a jejich život je delší. Trochu se tím blíží lidskému. Amatérský dokument z aeroklubu v Plasích člověka nenutí, aby si to uvědomil. Ale uvědomí si to.