Co je názor?

Názor můžu mít třeba na potraty. Já jsem proti, neboť každý život je pro mě svatý. Má manželka je pro, neboť je pro ni svaté právo ženy rozhodovat o svém těle a osudu. Oba máme dost argumentů a můžeme se hádat. Lepší je ale názor toho druhého respektovat.

Ministr Blatný: první dojem

Co je blbost?

Někdo může říct: Země je placatá a podpírají ji čtyři sloni. Jako poetická nadsázka je to krásné. Ale co když na tom někdo trvá a označuje všechny, kdo tvrdí, že je Země kulatá, za spiklence, kteří mu v krajním případě usilují o život?

Pak je to blbost.

S covidem je to podobné. Někdo říká: Současná opatření stačí na zbrzdění epidemie. Jiný mu odporuje: chce to uzavřít celé hospodářství. Jeden se domnívá, že koronavirus se vyčerpá a odejde jako kdysi španělská chřipka. Druhý s ním nesouhlasí: tahle infekce bude s lidstvem navždy.

To jsou nepochybně názory.

Co však, když někdo šíří zprávy o tom, že koronavirus je výmysl Billa Gatese a slouží mocným ke změně společnosti a ovládnutí lidstva? Nebo když nás ujišťuje, že roušky nepomáhají proti šíření epidemie, ale naopak nás mohou zavraždit?

To jsou přece blbosti.

Prezidentovy medaile v době covidu

A jak poznat názor od blbosti? Použít takzvaný antiblb, častěji označovaný jako rozum.

Nemůžeme se bezprostředně přesvědčit o tom, že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce. Máme ale stovky nepřímých důkazů, které se vzájemně potvrzují. Navíc to bez výjimky tvrdí lidé, jimž důvěřujeme. Nemusíme tedy letět do vesmíru, abychom věděli, že to o těch slonech je blbost.