Zubní pohotovost na Domažlicku a Klatovsku bude od 1. února opět fungovat jako dřív. Pacienti s akutní bolestí tak nebudou muset složitě dojíždět do Plzně. Tam je totiž od začátku roku jediné místo, kde se dočkají pomoci.

Na obnovení pohotovosti ve stejném režimu jako v minulém roce se ve čtvrtek dohodli zástupci Plzeňského kraje a zástupci Oblastní stomatologické komory Klatovy Domažlice.

„Každý jsme měli své představy a možnosti a hledali jsme model, kde bychom se sešli. Naštěstí obě strany měly zájem v pohotovostních příslužbách pokračovat, takže dohoda vznikla," vysvětlil krajský radní pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek.

K omezení zubní pohotovosti jen na město Plzeň došlo, jelikož se lékaři a krajský úřad nedokázali dohodnout na částce, kterou by měli zubaři od kraje za službu dostávat.

„Šlo o nerealistické finanční požadavky zubařů, které prostě nebylo možné naplnit," prozradil krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer z Domažlic. „Podařilo se ale dojít k dohodě, lékaři ze svých požadavků slevili," dodal s tím, že jako obyvatel Domažlic je potěšen, že on ani jeho spoluobčané nebudou muset dojíždět až do Plzně.

Zrušení zubní pohotovosti na Domažlicku a Klatovsku vyvolalo mezi obyvateli vlnu nevole a rozhořčení. Nikomu se nechtělo při často nesnesitelné bolesti zubů dojíždět desítky kilometrů do Plzně. Jediná zubní pohotovost pro celý Plzeňský kraj totiž v současné době funguje v poliklinice na Denisově nábřeží.

„Pokud člověk, kterého potká bolest zubů, nemá auto, čeká ho několik hodin cesty ve vlaku nebo v autobuse. Dalších několik hodin budete čekat v ordinaci, protože kapacita na plzeňské pohotovosti jednoduše nestačí," upozorňovala jedna z několika internetových petic pro obnovení pohotovosti, kterou dosud podepsalo přes 280 lidí.

„Přeji si obnovení zubní pohotovosti v Domažlicích. Nemám auto a k tomu mám artrózu kloubů, tak si neumím představit, že bych někoho prosila, aby mě odvezl do Plzně a čekal tam se mnou 3 4 hodiny," uvedla Miloslava K. z Domažlic, která se k petici připojila. „Snad vezmou jiní rozum do hrsti a vrátí nám zubní pohotovost," přála si Alice S. z Domažlic.

Od 1. února bude o víkendech a svátcích zubní pohotovost opět vždy v jedné ze zubních ordinací službu konajícího lékaře na Domažlicku nebo Klatovsku. Fungovat bude od 8 do 12 hodin, informace o aktuální službě lidé najdou na webových stránkách České stomatologické komory v sekci zdravotnictví, na webu krajského úřadu v záložce zdravotnictví a také na webu Klatov.

Zubní pohotovost na Denisově nábřeží v Plzni stále funguje ve všední dny od 18 do 6 hodin, o víkendu a o svátcích pak po celých 24 hodin.

Návrat zubní pohotovosti na Domažlicko bude ale jen dočasný od září letošního roku bude pohotovost fungovat na jednom místě, a to v nově otevřené stomatologické ordinaci v Klatovské nemocnici.

„Pro lidi bude určitě mnohem jednodušší, že budou moci pokaždé jezdit na stejné místo," vysvětlila důvody k tomuto kroku mluvčí krajského úřadu Alena Marešová.

„V pohotovostní službě se zubaři z Domažlicka a Klatovska vždy střídali. Domažličtí tedy stejně museli často jezdit do Klatov a navíc pokaždé zjišťovat, kdy který doktor zrovna slouží a kde ho mají hledat," dodala s tím, že v nové klatovské ordinaci bude také o víkendech a svátcích rozšířená ordinační doba od 8 do 14 hodin.