Tentokrát soutěž pořádala poběžovická organizace Českého rybářského svazu.

Své dovednosti u poběžovického rybníku pod školou měřilo pět šestičlennýh družstev ze Kdyně, Horšovského Týna, Domažlic, Bělé nad Radbuzou a nechyběli ani místní mladí rybáři.


Po nezbytném zakrmení přišlo první nahození na stanovišti, které si mladí rybáři vylosovali.

Mnozí měli připravenou vlastní a podle nich zaručenou směs krmení.

„Chtěl bych vytáhnout alespoň čtyři metry, ale nevím, jaké jsou tady ryby. Samozřejmě se budu co nejvíc snažit. Mám připravenou směs ze strouhanky, kakaa, ovesných vloček, magi, červů a citronové štávy. Těsto mám vyzkoušené a vím, že na ně berou, tak uvidíme,“ prozradil Zdeněk Pikal z Hostouně, člen bělského týmu.

Soutěž začínala v sobotu brzy ráno a organizátoři měli velké starosti hlavně s počasím.

„Ráno hodně pršelo. Měli jsme z toho obavu, protože soutěž se musí konat za každého počasí. Teď to vypadá, že se počasí umoudřilo, tak snad nás už moc nepřekvapí,“ řekl před začátkem soutěže jednatel pořádající organizace Josef Váňa.

Na soutěžíci čekalo během dne několik disciplín, za které odpovídali vedoucí družstev.

„Začínáme chytáním ryb. Pokračovat budeme rybolovnou technikou, což je házení prutem na dálku a na terč a soutěžící budou také poznávat rostliny, živočichy a ryby,“ vysvětlil Váňa.


K sečtení výsledků došlo po 16. hodině a následovalo slavnostní vyhlašování vítězů a předávání cen. Nikdo z mladých adeptů Petrova cechu neodešel s prázdnou, o což se postarali poběžovičtí rybáři za pomoci sponzorů.

Nejlepším družstvem okresního kola Zlaté udice se stali horšovskotýnští, druzí byli kdyňští a třetí místo obsadili bělští mladí rybáři.

V kategorii žáků obsadil první místo kdyňský Václav Váchal, mezi dorostenci zářil Adam Prchal z Horšovského Týna a nejlepší žákyní se stala Lucie Stieberová z Domažlic.

Krajské kolo Zlaté udice se uskuteční již tento víkend v Bělé nad Radbuzou.