Až stovkám motorových vozidel, jež jsou v evidenci na odboru dopravy MěÚ Domažlice, hrozí k 1. lednu 2016 dle novely zákona týkající se registrace vozidel zánik. Jedná se o auta, která nejezdí a poznávací značky uložili majitelé do depozita.

„Pokud dali vozidlo do depozita do 31. 12. 2014, musejí do konce tohoto roku na příslušném registračním místě nahlásit, kde přesně se vozidlo nachází a proč tam je, jaký je způsob jeho využití – například sběratelské účely. Může se jednat také o auta seniorů, kteří již nejezdí, či historická vozidla – veterány, popřípadě o ta, která čekají na opravu," upozornil už na jaře vedoucí odboru Jan Koš.

„Počátkem příštího roku budeme muset rozdělit vozidla do dvou skupin. Do první ta, jejichž vlastníci splnili zákonnou povinnost a nahlásili údaje vyžadované novelou. Ve druhé skupině skončí vozidla, jež byla umístěna do depozita před 30. červnem 2013 a jejichž vlastník nesplnil povinnost danou zákonem. Budou trvale vyřazena a již nikdy nepůjdou vrátit do provozu," doplňuje Koš s tím, že navíc se majitel při nenahlášení údajů o vozidle dopustí přestupku.

Zmíněných skutečností si je vědoma řada majitelů aut, avšak uvedenou povinnost danou novelou zákona nechala na poslední chvíli. „V depozitu jsme měli k 21. prosinci zhruba 2 600 vozidel. Jsou mezi nimi vozidla, která mají depozito díky splnění povinnosti jejich vlastníků prodloužené, na druhé straně i ta, jejichž vlastníci vše ponechali na poslední dny před Vánoci. My však nemáme zatím možnost zjistit, kolik je kterých," upozorňuje vedoucí odboru dopravy, jehož podřízení zažili ve dnech před Vánoci doslova nájezdy těch, kteří na poslední chvíli hodlali ´zachránit´ či naopak zrušit vůz se značkami v depozitu.

„Nevyhnuli jsme se frontám," konstatuje.

Dá se v této chvíli říci, kolika motorovým vozidlům hrozí zmíněný zánik? „Statistiky nám ukazují pouze to, kolik vozidle máme v depozitu, avšak aniž bychom to museli ručně počítat, neodhadneme, které značky jsou v depozitu déle než rok a půl, a proto příslušným vozidlům hrozí zánik. De facto na to přijdeme po Novém roce, kdy nám registr vygeneruje seznam vozidel, která podléhají vyřazení a my budeme značky a auta vyřazovat podobně, jako jsme činili po pololetí u vozidel v polopřevodu. Ministerstvo dopravy nám sestavu vozidel k vyřazení zpřístupní až po 1. lednu 2016," vysvětluje s tím, že velice hrubý odhad je, že z 2600 jich podlehne zániku 1/3.

Mají ještě tento týden šanci ti, kteří chtějí dostát liteře zákona a provést příslušné hlášení, aby svůj vůz „zachránili"? „Máme standardní otevírací dobu, a to až do čtvrtka 31. prosince. Vzhledem k tomu, že se zde poslední dobou tvoří fronty, jediné omezení je to, že pokud by někdo přišel půl či tři čtvrtě hodiny před koncem pracovní doby, vystavuje se nebezpečí, že nebude odbaven," říká na závěr Koš.