Miroslav Bárta zeSmolovské bašty u Domažlic nám odpověděl na následující otázky:

Je nějaký rozdíl mezi tím, jak chutná kapr šupináč a kapr lysec? O které je větší zájem? Mění se nějakým způsobem výběr ryb před Vánoci? Jaký je, podle vás, rozdíl mezi šupináčem a lyscem a kterého byste si vybral? Mohou si lidé ryby u vás zamluvit předem?

Řekl bych, že je větší zájem o lysce, i když se zase najdou lidé, kteří raději šupinatou rybu. Nyní, před Vánoci, však lidé chtějí hlavně větší rybu. Řekl bych, že je největší zájem o ryby s hmotností tři kilogramy. My s tím počítáme a velkých ryb je dostatek. Co se týče mě osobně, nevidím mezi kaprem šupináčem a lyscem žádný rozdíl. Manželka ryby stahuje, takže mi je to jedno, ale chuťově v jejich mase není rozdíl. Lidé se mohou samozřejmě u nás informovat i domluvit předem telefonicky, a to na číslech 379 788 569, 602 164 643 nebo 602 466 898.

Přinášíme dva recepty na úpravu ryb, které nám poskytla Štěpánka Bártová

Kapr ve smetanové marinádě

Potřebujeme: 6 porcí kapra, 150 g majolky, 0,1 l smetany ke šlehání, 3 lžíce bílého vína, citronovou šťávu, kousek mrkve, celeru a cibule, 3 lžíce sterilovaného hrášku, malou kyselou okurku, celý pepř, bobkový list, nové koření, ocet, sůl, sterilovanou kapii a zelenou petrželku na ozdobu.

Postup přípravy: Do vařící osolené a mírně okyselené vody přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a koření, přivedeme k varu, povaříme 10 minut. Pak vložíme porce kapra a vaříme na mírném ohni nejdéle 15 minut. Vařené porce z kapra vyjmeme, vykostíme a necháme vychladnout. Urovnáme na mísu, přelijeme marinádou a necháme v chladničce proležet. Zdobíme petrželkou a sterilovanou kapií.

Marináda: Majolku zředíme vínem a citronovou šťávou, přidáme ušlehanou smetanu, na tenká kolečka nakrájenou spařenou cibuli, okapaný hrášek, na nudličky nakrájenou mrkev a celer (z vývaru) a sterilovanou okurku.

Rajčata plněná dušenou rybou

Potřebujeme: 150 g dušené ryby, 100 g tatarské omáčky, 4 větší rajčata, 200 g jemného bramborového salátu (směs: šunka, vařená mrkev, okurka, majonéza), hlávkový salát, citron, petrželka, sůl.

Příprava: Dušenou rybu vykostíme, nakrájíme na kousky, promícháme s polovinou tatarské omáčky a dosolíme podle chuti. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, odkrojíme klobouček a vydlabeme vnitřek, který pak naplníme rybím salátem. Rajčata dáme na mísu do vrstvy bramborového salátu, přelijeme zbývající tatarskou omáčkou a ozdobíme listy salátu, dílky citronu a petrželkou.