Tento vzácný člověk, zahrádkář tělem i duší, zemřel ve středu 22. října po krátké těžké nemoci ve věku nedožitých 83 let.

Ačkoliv Karel Iha nebyl svým povoláním (elektrotechnická průmyslovka) spjat s půdou, přesto podstatnou část svého života se věnoval zahrádkářství jako mimopracovní zálibě a dosahoval v ní řady úspěchů. Pravidelně vystavoval svoje výpěstky na výstavách nejen na Domažlicku, ale byl úspěšný i na celostátních výstavách i v zahraničí.

Svoje poznatky a zkušenosti si nenechával jen pro sebe, rád se o ně dělil s dalšími zahrádkáři. Dlouhou dobu byl okresním odborným instruktorem a jeho přednášky znali zahrádkáři i mimo rámec našeho okresu.

Byl činný i jako funkcionář Českého zahrádkářského svazu. Řadu let byl člen Ústředního výboru ČZS a člen redakční rady časopisu Zahrádkář, kde publikoval odborné články. V posledních desetiletích pracoval především jako předseda základní organizace ČZS ve Kdyni a místopředseda územní rady. Za svoji dlouholetou obětavou práci byl oceněn řadou zahrádkářských vyznamenání, včetně toho nejvyššího – zápisu do Knihy cti ČZS. Významným oceněním jeho významu je i umístění jeho životopisu a fotografie v Zahrádkářském muzeu v Hradci Králové.

„Úmrtím Karla Ihy ztrácí zahrádkáři nejen v okrese Domažlice nezištného kamaráda, vždy ochotného poradit a pomoci, podělit se o své bohaté odborné zkušenosti. Bude nám moc chybět, ale zůstane zachován v naší mysli a našich vzpomínkách," uvedl Jan Hinterholzinger, předseda ČZS.