Mezi ně patří i 64letý Zdeněk Drbal z Klenčí.

„Sledovat zatmění slunce se zajisté chystám, ale mám obavy, aby mi pozorování nezkazila oblačnost. Pokud bude trošku jasno, budu se koukat," předesílá senior.

Ve svém životě zažil nejedno zatmění Slunce, ale také zatmění Měsíce a vždy prý rád tyto jevy sledoval.

„Pamatuji si z těchto pozorování i detaily. Když jsem pracoval v Klenčí na radnici, došlo k zatmění Slunce. Bylo to někdy okolo oběda, zatmění bylo pouze částečné. A přestože bylo trochu oblačno, byl ve chvílích, kdy se Slunce dostalo mimo mrak, na něm vidět srpek Měsíce," vzpomíná na poslední zatmění, jež pozoroval.

V minulosti mu neuniklo ani další, dle jeho názoru ještě zajímavější pozorování.

„Už sice nevím, ve kterém to přesně bylo roce, ale pamatuji si je. Tehdy bylo avízo, že bude přes sluneční kotouč přestupovat planeta Venuše. Byl to zajímavý zážitek, když jsem vše sledoval přes ´fólii´ z tří a půl palcové diskety do počítače, kterou jsem kvůli tomu rozebral, abych se nedíval přímo a neutrpěl újmu na zraku. Posloužila mi jako filtr, díky kterému jsem mohl na Slunci sledovat, jak z levé strany zhruba ve spodní třetině slunečního kotouče postupovala malá ´kulička´, což byla právě Venuše. Bylo to někdy kolem 12. hodiny, nevím už přesně, jak dlouho to trvalo, ale podívaná to byla náramná," vzpomíná.

Zatmění Slunce si nenechal ujít ani jako dítě.

„To jsme si zase čoudili svíčkou na sklo, přes které jsme pak všechno sledovali. Tenkrát ještě žádné počítačové diskety nebyly a k svářecí kukle či podobným vymoženostem jsme se jako děti nedostali," říká na závěr senior, jenž si zatmění nechce nechat ujít.